Промяната в климата и честите засушавания унищожават земеделските култури в Испания и Португалия. От три години валежите в 2/3 от Испания са по-ниски от предвижданите. Почти цялата територия на Португалия страда от суша шест поредни месеца, а такова нещо не се е случвало от 2005 година. 
 
 
"Положението е катастрофално. Пресъхнали са реки и източници, а това нито аз, нито родителите ми, нито прародителите ми са виждали" казва Хосе Рамон Гонсалес, дребен животновъд от Галисия, северозападната част на Испания.
 
Поради липса на пасища той се е принудил да купува фураж още от юли, четири месеца по-рано от обичайното, а това ще му струва няколко хиляди евро.
 
По данни на електронното издание mediapool на 31 октомври, организацията, която управлява застраховките на испанските земеделски стопани – Agroseguro е отчела 1,38 млн. хектара площи, засегнати от суша в Испания, което е довело до над 200 млн. евро обезщетения.
 
"Всеки отрасъл на земеделието страда от тази липса на вода в района ни", отбелязва Фремелинда Карвальо, призедент на Асоциацията на земеделците в Порталегре.
 
Друг земеделски производител твърди, че реколтата му от зърнени култури се е свила със 70% спрямо миналата година.