Запознахме се с Андрей Андреев на животновъдното изложение в Сливен в началото на октомври. Направи ни впечатление колко е енергичен и позитивен. Неговите боксове с животни бяха едни от най-посещаваните и сниманите. Веднага се съгласи да ни даде интервю, защото, както самият той каза: “Трябва да се мотивираме взаимно, няма отказване”!

Вижте още: Кукер животновъд отглежда Калоферска дългокосместа коза и овце Аваси

 

Едва в края на разговора ни всъщност разбрахме защо Андрей толкова свободно се държи пред камерата. Той е многократен републикански шампион по класически културизъм, абсолютен шампион на България и майстор на спорта по културизъм и фитнес. В периода между 2012 г. и 2016 г. има само отличителни награди. Днес обаче неговият приоритет е друг - ферма за екзотични животни и птици “Парадайз” в разградското село Липник.

“Малко му трябва на едно дете, за да се запознае с животните, а когато има правилния човек до себе си, нещата се получават много бързо. Едно дете проявява интерес 30-40 минути и после тръгва да играе. Затова ние правим този център, за да могат децата да се научат да обичат и да се грижат за животните, като същото време да има къде да играят”, обяснява Андрей.

Заедно със своята половинка в живота - Христина Панчева, и тяхната чаровна 4-годишна дъщеря Христа, във фермата отглеждат Северен елен, камила, кенгурута, миникозички, миниовце, минипони, Северна лисица, три вида хищни птици. Залагат изцяло на екзотичните и по-дребни животни, за да са по-удобни за работа с деца. 

“Най-трудна ни е грижата за Северния елен. Той яде специални мъхове, които купуваме от Холандия. А от Унгария вземаме другия специализиран фураж за него. За камилата също поръчваме фуражи от чужбина. Семейството ми се състои от земеделци, които ни помагат много в реализирането на проекта, но не всяко животно яде нашата зърнена култура. Затова за някои породи купуваме специализиран фураж”, споделя Андрей.

На изложението в Сливен неговите животни бяха отличени с пет първи награди - миникозите, миниовцете и минипонито, овенът Джейкъб с многото рога и месодайните кози Боер, които са единствените селскостопански животни във ферма “Парадайз”. Към тях Андрей е поел личен ангажимент, защото изключително много му допадат като порода. 

“Съветвам всички животновъди да вдигнат високо глава и взаимно да се мотивираме. Нека да продължаваме напред и да отглеждаме животни. Не можеш да станеш животновъд - ти се раждаш такъв и не можеш да се откажеш от тях. В противен случай се отказваш от всичко, което имаш. Хора, не се отказвайте, давайте смело напред”, апелира за финал младият фермер.