Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ взе решение остатъчният ресурс в размер на 39 266 360 лв. по държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ да бъде разплатен на земеделските стопани, като бъдат увеличени единичните ставки за подпомагане.

Средствата ще бъдат изплатени утре, на 20 декември. Подпомагането ще бъде съобразено с новия таван на помощта от 280 000 евро.

В началото на месеца ДФЗ изплати над 5 млн. лева на земеделските стопани, които бяха достигнали тавана по украинската помощ. Това стана възможно след като Управителният съвет на ДФЗ гласува актуализиране на тавана за подпомагане по украинската помощ от 250 000 евро на 280 000 евро.

Каква ще е съдбата на Украинската помощ през 2024 г. обаче все още не е ясно. Ето какво коментира зам.-министърът на земеделието и храните Деян Стратев за Агри.БГ.

"Вариантите са няколко - към момента сме заявили към Министерството на финансите необходимостта от осигуряване на 426 млн. лв., които да отидат към всички земеделски производители. Така че каквото е зависело от Министерството на земеделието, ние сме направили всичко възможно, така че да защитим интереса на земеделските производители и животновъди. Освен тези 426 млн. лв., които са по т.нар временна рамка при кризисни ситуации, сме заявили и необходимостта от осигуряване на 16 млн. за вода за напояване", каза Стратев.

Междувременно фермерите се чувстват излъгани, защото Комисията по бюджет и финанси не прие включването на допълнителните средства по украинската помощ в Закона за държавния бюджет за 2024 година. 

"Българското селско стопанство за пореден път е заложник на политическата конюктура. Преди две седмици депутатите от Комисията по земеделие публично изразиха позиции, че разбират крещящата нужда от тази помощ и въпреки това днес тя не бе подкрепена от същите тези “загрижени” народни представители! За кой ли път земеделците ни се пращат в девета глуха?! 

Това не е игра на политически интереси, а гавра с реални човешки съдби. Гавра с всички български мъже и жени и техните семейства, които се трудят денонощно в растениевъдството и животновъдството ни. Затварят се малки и средни стопанства и резултата от всичко, което се случва днес ще излезе в пъти по-скъпо на България, а с последствията ще се борим с години", коментира в социалните мрежи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Това, което е ясно към момента е, че Европа вдигна тавана по украинската помощ до 280 000 евро и прилагането на помощта се удължи до средата на 2024 г.