Едно от исканията на протестиращите фермери, заложена в подписания с властта меморандум, засяга доказването на реализирано мляко по обвързаната подкрепа, чийто краен срок е 31 октомври.

Фермер: Мога да продам овцата си с фактура на частно лице, но не и млякото от нея

В документа е записано “земеделските производители на мляко, които не могат да докажат реализация на продукция поради внос на сухо мляко от Украйна, да получат подпомагане по интервенциите по обвързаната подкрепа на база правно основание за форсмажор и след разрешение от ЕК”.

На въпроса на Агри.БГ дали това искане ще бъде удовлетворено и дали то въобще е изпратено до Европейската комисия за одобрение, земеделският министър Кирил Вътев отговори така:

“Това е абсурден текст. Да, записан е в меморандума, само че някой да дойде и да измери кое количество се дължи на украинския внос. Който докаже, че има пропуснато количество заради украинския внос, ще бъде компенсиран. Само че знаете ли къде е проблемът? Най-големият внос на сухо мляко е от Германия. Хайде да видим сега от кое мляко губим повече - от немското или от украинското”, попита реторично Кирил Вътев.

Друг въпрос, който вълнува животновъдните от всички подсектори, е дали в Стратегическия план ще се заложи вдигане на количествата за доказване на реализация и отпадане на модулираната ставка. По този повод на 30 септември се състоя среща между ресорния министър и представители на бранша.

“Аз много настоявах да се вдигне производителността по обвързаната подкрепа. Занимавал съм се достатъчно дълго с животновъдство и да не ми обяснява някой някакви абсурдни неща. Не е нормално животни, които са в развъдни програми и са под селекционен контрол, с много висока продуктивност, да сме ги заложили на под половината продуктивност по обвързана подкрепа”, възмущава се ресорният министър. 

Той лично е настоявал за вдигане на количествата за доказване на реализация, но не целият бранш е бил на това мнение.

“След като не искаме да вдигнем продуктивността, върнахме модулираната ставка. Само големите производители можеха да вдигнат рязко предлагането на мляко. След като не искат, няма отпадане на модулираната ставка. Остава си, за да подкрепим малките производители и да правим социална програма”, каза за финал Кирил Вътев.