Виното е една от предпочитаните напитки у нас, но въпреки това лозарите изнемогват. Проблемите в сектора не спират, като годишно у нас се изкореняват по 40 000 – 50 000 дка лозя. 

Вижте още: Кога ще се плащат парите от втората част по украинската помощ?

 

Въпреки това има няколко лъча светлина - тази година български винопроизводители бяха признати на множество световни форуми и се окичиха достойно с редица медали за качествените им вина. 

Другото положително е, че все още в лозарството има млади хора, които с желания и хъс всеки ден се борят не просто да останат в сектора, но и да го развиват. Срещаме ви с Марио Любенов, млад фермер от плевенското село Трънчовица.

"Най-болезненият проблем на нашия сектор е, че държавата малко ни е оставила сами да се оправяме с абсолютно всичко. Във Франция лозарите са подпомогнати до такава степен, че държавата почти им плащат цялата продукция, а след това потребителите имат евтино вино и евтини продукти, защото те вече са платени с техните данъци. А нас са ни оставили сами да се оправяме. Но каквито са условията - такива. Аз не мога нищо да променя в момента. Има и друго - вероятно, ако се увеличи подпомагането, ще се увеличат и злоупотребите. 

Другото е, че не са толкова високи изкупните цени и при затваряне на някоя фабрика например започват още повече да падат цените. Колегите трябва да разберат, че не е нужно да имаш огромна винарна, а просто място, където да си преработиш продукцията, за да може това, което произведеш, да си го преработиш и да остане траен продукт. 

Има хора, които са с огромни хиляди декари, там се гони икономия от мащаба, а това много не работи при нас заради високите разходи и ниската изкупна цена. Според мен тези хора трябва да помислят за преработка на продукцията или намаляване на площите", обяснява младият фермер.

В разговора ни Марио дава множество примери с лозарите във Франция. Там статутът на виното е променен от алкохол на храна. Защо това да не се случи и у нас?

"Не стига, че не сме много, които го произвеждаме и пазим традиции, които са останали, ами и да ни е трудно. Интересното при виното е, че то се води акцизна стока, но акцизът му е 0. До определен алкохолен процент това е нормално, но трябва културата ни на хранене да се промени малко и да вкараме виното не като алкохол, а като храна", заключи Марио Любенов.