Зелената сделка и строгите изисквания, които се поставят с нея към земеделските производители, са една от причините за фермерските протести, които разлюляха цяла Европа. 

Марио Милушев, директор „Стратегически планове по ОСП II“ в Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ в Европейската комисия коментира за Агри.БГ как Комисията реагира на земеделското недоволство и какви мерки взема, за да облекчи работата и животът на производителите на аграрна продукция.  Той участва в AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха“. Събитието беше организирано от Forbes България и Агри.БГ. 

В никакъв случай не можем да говорим за катастрофа на Зелената сделка. Има общо разбиране за това, че устойчивото екологично и климатично развитие върви ръка за ръка с производството на храни. Основната задача на фермерите е производството на храните и продоволствената сигурност, но също така те са на първа линия в последствията от климатичните изменения.

Погледнете 2023-та година в цяла Европа какво стана със сушата и наводненията. Това е много важно да се има предвид, тъй като устойчивото развитие, за което Зелената сделка апелира, е също така приоритет, както производствената сигурност и те трябва да са част от един и същи подход“, коментира Милушев. 

Той уточни, че има втори пакет с мерки на Европейската комисия, които са за опростяване на общата селскостопанска политика, за да се направи по-лесен животът и работата на земеделските производители.  

Новите геномни техники притесняват не само част от фермерите, но и много от потребителите на храни в Европа. Въпреки това напредва одобрението им. Все по-често европейците се питат защо се бърза толкова много по тази чувствителна тема. 

В бъдеще трябва да се произвежда повече на по-малко земя и с по-малко пестициди и химия. Това е едно голямо противоречие в света. Единственият начин е иновацията. Това бих казал по този въпрос, без да вземам страна, и затова Комисията прави такива предложения“, според експерта. 

Другата парлива тема във фермерското недоволство е вносът на земеделски продукти и храни от Украйна, които конкурират европейската стока, произведена при строгите правила на Общата селскостопанска политика. В същото време влизането на воюващата държава в общността е почти неизбежно. 
„Тук опираме до два различни въпроса. Единият е очевидният геополитически интерес на Европа, за това как трябва да се реши конфликтът и какво да бъде бъдещето на Украйна. И тук между държавите няма противоречие. Съответно Комисията върви по пътя, по който е начертан от Европейския съвет в това отношение. Не бих казал, че 50-те милиарда за Украйна, по някакъв начин влияят на Общата селскостопанска политика толкова директно", каза Марио Милушев. 

Той препоръча за присъединяването на Украйна да се изчака излизането в края на този месец на становище на Европейската комисия за разширяването. 

Съдбата на директните плащания в следващия програмен период вълнува българските фермери, не случайно част от техните искания бяха свързани с финансиране, което те очакват. Настроенията за бъдещето на директните плащания на ниво Брюксел са разнопосочни. 

Марио Милушев: Има дебати и в Европейския парламент, и на много форуми, където се срещат различни предложения за директните плащания - от това да се запазят, да имат стабилност на политиката до това да няма директни плащания в бъдеще въобще, както са сега на площ, и да има плащания за обществени блага. 

Според Марио Милушев, ако се стигне до плащания на обществени блага ще има много сериозна дискусия както точно представляват - дали са само екологични или са социално-икономически. Остава отворен въпросът какво наричаме обществено благо, за което трябва да се плаща.

AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха“ се проведе под патронажа на Министерство на земеделието и храните, с генералната подкрепа на Агрополихим, институционалната подкрепа на Европейската инвестиционна банка, както и с подкрепата на BASF, Банка ДСК, HL-TopMix, „Филип Морис България”, САТНЕТ, YARA, Green Ground, Бова Кар – BMW дилър, Domaine Boyar с вината от серията Korten Natura от бутикова изба „Кортен“ и САПИ.