Младите и малките земеделски стопани са приоритет в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европа в периода 2023-2027 г.

За тях е заделен бюджет в размер на 3% от сумите, предвидени за директни плащания. Този бюджет се разпределя между интервенциите в рамките на Първи стълб и плащания за млади земеделски стопани в рамките на Втори стълб.

Марио Любенов е млад и в същото време малък земеделски стопанин, който се възползва от интервенциите, част от ОСП.

"Моята история в земеделието започва още от ранни детски години, тъй като всяка седмица идвах с родителите ми на село, за да помагам в отглеждането на част от лозята, както и помощ в други мероприятия у дома. 

В 8-9 клас исках да се занимавам с нещо по-различно. Известно време се занимавах със сладка царевица, за да проблем, да видя, да науча някое друго умение - как се работи с хора, как се търгува, например, но не ми хареса тази култура, тъй като е по-различна. 

Тогава с баща ми решихме да се занимаваме само с лозя - винени сортове, като впоследствие затворим цикъла на производство, за да сме максимално ефективни", разказа Марио Любенов пред Агри.БГ.

А ето така започва всичко.

"От начало имахме един декар земя, след това купихме и съседния до него. Тук се отглеждат различни култури и не искахме те да навлизат в нашата земя, тъй като орат много близо до самите главини. Баща ми видя, че искам да се занимавам с това и направи стъпката да изтегли заем, с който да можем да финансираме купуването на земя. 

И така от 2016 година се занимаваме с разрастването на стопанството. В началото започнахме с един декар, а в момента сме с около 50 декара земя, като лозовите насаждения са около 12 декара", каза още той.

Сортовете, на които младия стопанин залага, са Мерло и Евмолпия, като и двата са избрани чрез специална селекция.

Всичко в стопанството си прави сам. За Марио Любенов образованието е от изключително значение и именно то му помага всекидневно в лозарството.

Мечтата му е да има винарна, в която да предлага бутиковите си селекции вина с високо качество. И тук отново се намесва ОСП с нейните инвестиционни интервенции, които помагат на фермерите да изградят подобни сгради.

"Любовта към природата явно е най-голямата ми страст. Имам различни хобита. Не малко от машините в стопанството сме ги правили с баща ми. Самият факт, че тук са комплексни знанията, това ме мотивира все повече да чета, разглеждам и т,н. А като знам и чужди езици, наблюдавам как са в различните страни нещата и ги пренасям тук, защото ние не измисляме нищо ново, ние просто гледаме какво хората правят и успяваме да го въведем да работи и за нас", добави младият човек.

На въпроса трябва ли младите хора да изберат земеделието - ето какво съветва Марио Любенов:

"Ако искат да се занимават - да се занимават, не само със земеделие, с каквото искат. Животът е пред нас и не трябва да се влияем от мнението на другите. На първо място трябва да работим за това, че ни доставя удоволствие. И след това парите идват сами от качеството на работата. Без качество на работата говорим за едно печалбарство и хората остават недоволни.

Затова в работата със земеделието трябва да има най-вече страст. Дали е лесно или не - няма нито един лесен сектор", заключи Марио Любенов.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg