Мандра „Радели” в софийското село Казичене предлага на клиентите си биволско сирене и мляко от собствената семейна ферма с над 30 биволи. Рентабилно ли е това решение и как един млад биволовъд се справя с проблемите в сектора, разказва пред Агри.БГ стопанинът Раде Младенов.

Мнение: Ниската цена обезсмисля отглеждането на ярета за месо

Той е решен да съхрани биволовъдството в района, което е вече изчезваща традиция. Липсата на пазар за биволското мляко го кара да затвори производствения цикъл и сам да си реализира продукцията.

Почти няма мандри, особенно тук, в Софииско, които да работят с биволско мляко. От една страна, то може би не се е наложило толкова на пазара, а и е по-специфично при преработка. Ако една мандра работи предимно с краве мляко, ще трябва да се пренастройва, за да работи с биволско.

От друга страна, ако в околността има мандра за биволско мляко, то няма биволи вече. Останахме само аз и още един около 70-годишен човек от село Григорево, който вече намали животните до минимум”, коментира производителят.

33-годишният фермер и ветеринарен лекар решава да излезе от омагьосания кръг „липса на пазар – липса на животни”, инвестирайки в модернизацията на стопанството и затваряне на производствения цикъл. Следващата иновация, която планира, е централен млекопровод. Признава, че това развитие не е лесно и евтино.

„Благодарение на близки успяхме да не взимаме пари от държавата, но без помощ нямаше да се оправим. Една мини мандра като нашата с всичките принадлежности излизаше преди 2 години около 100 000 лв. А сега цените са още по-високи, не всеки може да си го позволи”, заявява собственикът на мандра „Радели”.

Че затвореният цикъл на производство и директните продажби са правилното решение за семейната му ферма, се доказва от голямото търсене. За по-малко от две години последователите й във фирмената фейсбук страница надвишават 8000, а запитвания за продукцията от мандрата има постоянно. Въпреки трудностите – от липсата на качествена работна ръка, до политиките в сектора, не мисли да се отказва, защото потребителите му са доволни.

Откакто си преработваме сами продукцията, ние си определяме цените според фуражи, ток и всички разходи. За момента този пазар ни устройва, ако продължи така, ще съществуваме. Нямаме ли пазар, няма как да съществуваме”, казва на финал Раде Младенов.