България и Франция ще си сътрудничат в областта на селекцията при едри и дребни преживни животни в месодайно и млечно направление. 

Кирил Вътев пред Агри.БГ: Ако нямаме пазарен успех, ще се чудим как да се отървем от аграрния си бизнес

Това се договориха министърът на земеделието Кирил Вътев и директорът на Бюрото за междунардно сътрудничество от Института по животновъдство на Франция Филип Аме по време на среща, която се проведе в рамките на най-голямото животновъдни изложение в Европа – „Sommet de l'Élevage". 

Филип Аме е поел ангажимента да осигури финансирането по това сътрудничество, а България ще трябва да поеме само 10%. 

Кирил Вътев: Смисълът от това сътрудничество е да направим истинска селекция с цел повишаване на продуктивността и постигане на пазарен резултат за българските животновъди. 

Програмата ще е дългосрочна, а от Института по животновъдство на Франция са изразили готовност да съдействат за всичко необходимо. 

В рамките на следващите две седмици трябва да се стигне до изготвяне на меморандум за сътрудничество. По време на срещата веднага са посочени контактни лица и от двете страни. 

Предстои точно да се опише какво искаме от наша страна, а институтът ще го представи на техните министерства на земеделието и на финансите. 

Четете още: Ще искаме от ЕК пари за пътна и ЖП инфраструктура и зърнени силози

 

„Тъй като институтът има и други програми за международно сътрудничество, в които популяризира френското земеделие, очакваме да получим положителен отговор“, смята земеделският министър Кирил Вътев.

От българска страна по договора за сътрудничество ще работят аграрното аташе на България в Париж Мария Стефанова и Станислава Генова от международния отдел на Министерството на земеделието. 

Изложението „Sommet de l'Élevage" продължава до четвъртък, в него участват повече от 1550 изложители и 2000 елитни животни. Изложението е разположено на 200 000 м², от които 90 000 м² е чистата щандова площ. 25 на сто от щандовете са вътре, а останалите 75% са разпологени на открито. 

Водещата европейска изложба, тази година отново демонстрира съвършенството на развъждането в Европа. Посетителите могат да видят 24 породи говеда, 27 породи овце, 4 породи кози, 15 породи коне и магарета както и 5 аукционни продажби на добитък. 

По време на изложението министър Вътев получи плакет от Interlim Genetique Service, обединение на 15-те френски развъдни организации на породата Лимузин за това, че е направил първото стадо от животни от породата Лимузин в България.