De minimis тази година ще бъде за най-малките производители, които не са получавали никаква подкрепа по никаква програма. Не може всички да искат de minimis, не е нормално. Тези, които получават по редица други програми, хайде да оставят de minimis-а, за да подкрепим най-малките. 

Вижте още: Кирил Вътев: Готвим законодателни промени за пасищата

Това заяви земеделският министър Кирил Вътев по време на Националното животновъдно изложение в Сливен, което се проведе на 6 и 7 октомври за 17-и път. На въпроса на Агри.БГ какво се разбира под малко стопанство и дали става дума за подпомагане на всички сектори, министър Вътев отговори следното:

“Според критериите в Стратегическия план за животновъдството това са стопанства с до 150 говеда или до 300 овце, за плодове и зеленчуци - до 300 дка. При пчелите е свободно. Който не е ползвал de minimis досега, сега ще може да се възползва. Ако обаче не е достигнал тавана, може отново да кандидатства. Това ще бъде de minimis-а тази година”, уточни ресорният министър.

Искането за помощта по програмата de minimis за 2023 г. бе заложена като точка в меморандума, сключен между протестиращите фермери и правителството на 20 септември. Той ще бъде в размер на 47,5 млн. лв. и ще бъде осигурен от допълнителни средства от бюджета.

Тази пари ще бъдат разпределени на равни части за подпомагане на най-малките земеделските производители в сектор "Животновъдство", в това число пчелен мед, и в сектор „Растениевъдство". Разпределянето във всеки сектор ще бъде извършено по методика, изработена съвместно с Министерството на земеделието.

Още - във видеото.