До болка познатата тема за виртуалните животни и тяхното неправомерно съществуване продължава да вълнува земеделския бранш. И как иначе?

По последна информация на земеделския министър Кирил Вътев виртуалните животни, за които държавата плаща, са около 30%. Каква е ситуацията в момента коментира зам.-министър Деян Стратев за Агри.БГ.

"Постоянно извършваме проверки по отношение на виртуалните животни. До този момент винаги поне няколко животни не са налични във фермата спрямо справката от ВетИС, която имаме от животновъдния обект. Наясно сме с проблема, той е много сериозен, работим постоянно, но повече проверки, които правим, са по сигнали на граждани", коментира Стратев.

А може би просто Агенцията по храните трябва да упражнява по-строг контрол?

"Това е другият въпрос, който трябва да коментираме, но имайте предвид, че Агенцията по храните има определен човешки ресурс. Те работят спрямо човешкия ресурс, който имат. Но държа да кажа, че до момента не е имало подаден сигнал за проверка на животновъден обект и ние да не сме се отзовали", добави още зам.-министърът.

Говорейките за виртуалните животни няма как да подминем и темата за пасищата. Какво е мнението на Министерството на земеделието и храните? Ще застанат ли до сектора и ще защитят ли идеята пасищата да се дават с приоритет на животновъдите?

"Само това е верният път и никакъв друг. Пасищата трябва да бъдат обвързани с фермерите - едното без другото е немислимо", заключи Деян Стратев.