Жътвата на есенните култури в Бургаско е в разгара си и протича при добри климатични условия. Някои добиви обаче будят сериозни тревоги, а състоянието на пазара – още по-сериозни, коментира пред Агри.БГ Илия Проданов, съпредседател на Националната асоцияция на зърнопроизводителите и браншови представител в региона. 

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

Средният добив при пшеницата той определя като „средна хубост”. Произведеното количество тази година със сигурност ще е по-малко от миналогодишното. По думите му средно около 450 кг/дка жънат комбайните в Бургаско.  

Плачевно обаче е положението при рапицата. „Земеделците се борят за добиви от 100 – 150 кг/дка”, уточни Проданов. Ечемикът заема малко площи в района, жътвата му още не е приключила. 

Както винаги стопаните се вълнуват и дали времето ще е благосклонно към тях. Прогнозираните бури с градушки определено ги притесняват. „Планирам до петък да приключа с жътвата. Дано няма бури и градушки, само дъжд, защото той ще е необходим за пролетниците”, надява се зърнопроизводителят.

Най-голямото притеснение на производителите в момента обаче е свързано с липсата на търсене и пазар. „Друга година по това време сме залети от хора, които искат да взимат проби. Тази година единствената взета проба е от Областна дирекция „Земеделие”, констатира Проданов и дава своето обяснение за това:

„Първата причина е ниската цена на борсата в момента. Търговците много добре знаят, че при такива стойности няма да има кой да продаде. В момента цената на борсата на пшеницата е 330 евро/тон. Като сложим закарването на пристанището става 580-90 лв./тон, прибавяме тол таксите и се получава около 540 лв./тон. 

Средният разход за производство при пшеницата е 350 лв./дка, като не знаем още колко ще излязат рентите. При среден добив от 500 кг./дка, който според мен е много трудно постижим, говорим за себестойност от 0,70 лв./кг. или 700 лв./тон. Никой не иска да продава под себестойност.”

По думите му другата сериозна причина е вносът на украинско зърно. „Написали сме официално писмо до държавата, но нямаме ответен отговор”, каза още Илия Проданов.