Зооинжeнер: Фермерите у нас масово си позволяват да правят стихийни кръстосвания
Стопаните трябва да уеднаквят начина на отглеждане на животните, коментира Глория Василева
Ако в едно стопанство има вносни животни, генетиката, която е внесена, трябва да се запази. Фермерите у нас масово си позволяват да правят стихийни кръстосвания. Това каза за Фермер.БГ Глория Василева, зооинжeнер в месодайна ферма в северозападния регион.
Според нея, за да бъде успешен бизнесът фермерите трябва да обръщат повече внимание на здравния статус на животните, да се извършват всички изследвания за различните заболявания и съответните обезпаразитявания.
„Стопаните трябва да уеднаквят начина на отглеждане на животните. В никакъв случай не трябва да се допуска да има болно животно в стадото. Храненето е изключително важно, то животното само ще се отплати“, коментира зооинжeнерът.
По думите на Василева най-често задаваните въпроси към нея и колегите й са свързани с храненето на животните и репродуктивния мениджмънт. Има и доста голям интерес и запитвания от страна на млечните ферми.
„Направлението е новост в България, нашумява, но все пак има доста неясноти по отношение на начина на отглеждане и развъждане, защото повечето хора все още заплождат по естествен начин. Ние започнахме да заплождаме по изкуствен начин, за да търсим по-добър генетичен прогрес“, обясни Василева.
Тя добави, че за северозападния регион може би е единственият зооинжeнер, който работи във ферма.
„Има много голям интерес към професията, непрекъснато правим беседи с колегите и разговаряме за проблемите в сектора. Фермерите се свързват с нас, задават ни въпроси, но не всяка ферма има зооинжeнер, което опира до факта, че хората нямат възможност“, допълни Василева.
Тя твърди, че изкуственото осеменява в млечния сектор е доста разпространено и е практика почти във всяка ферма, докато в месодайния сектор все още не е навлязло до такава степен.
„Това се дължи на факта, че животните се отглеждат свободно и не всички месодайни ферми имат обособени условия, за да могат да се фиксират животните и да могат да се обработват“, коментира зооинжeнерът.
Според нея в месодайния сектор е добре да се развива изкуственото осеменяване поради факта, че могат да се организират групови отелвания и заплождания и по този начин ще има сезонност.
„В месодайния сектор е най-важно всяка година да се получава по един здрав приплод, защото това е приходът на фермата от една крава и съответно ако една крава не роди през годината фермерът би могъл да бъде на загуба, а какво остава ако са група от животни, които не могат да се отелят“, категорична е Василева.
ПРЕДИ 17 часа
Птицевъди: Украински и полски яйца конкурират българските за Великден
България и Унгария са най-засегнати от новата вълна на птичи грип в момента, коментират от бранша
22.04.2024
Мнение: Ниската цена обезсмисля отглеждането на ярета за месо
Пазарът на едро е замрял преди 20 години, търговията на дребно едвам крета
22.04.2024
Върнаха на стопанин откраднати агнета и овце
Повече от месец и половина животните са гледани на близо 60 км от кошарата
21.04.2024
Да избереш фермерството и Абърдийн Ангус в името на семейството
Младо семейство успява да изгради кариера във Великобритания, която му помага да спести пари, за да се върне в Румъния
0 КОМЕНТАРА