Ако в едно стопанство има вносни животни, генетиката, която е внесена, трябва да се запази. Фермерите у нас масово си позволяват да правят стихийни кръстосвания. Това каза за Фермер.БГ Глория Василева, зооинжeнер в месодайна ферма в северозападния регион.
 
 
Според нея, за да бъде успешен бизнесът фермерите трябва да обръщат повече внимание на здравния статус на животните, да се извършват всички изследвания за различните заболявания и съответните обезпаразитявания. 
 
„Стопаните трябва да уеднаквят начина на отглеждане на животните. В никакъв случай не трябва да се допуска да има болно животно в стадото. Храненето е изключително важно, то животното само ще се отплати“, коментира зооинжeнерът.
 
По думите на Василева най-често задаваните въпроси към нея и колегите й са свързани с храненето на животните и репродуктивния мениджмънт. Има и доста голям интерес и запитвания от страна на млечните ферми.
 
„Направлението е новост в България, нашумява, но все пак има доста неясноти по отношение на начина на отглеждане и развъждане, защото повечето хора все още заплождат по естествен начин. Ние започнахме да заплождаме по изкуствен начин, за да търсим по-добър генетичен прогрес“, обясни Василева. 
 
Тя добави, че за северозападния регион може би е единственият зооинжeнер, който работи във ферма. 
 
 
„Има много голям интерес към професията, непрекъснато правим беседи с колегите и разговаряме за проблемите в сектора. Фермерите се свързват с нас, задават ни въпроси, но не всяка ферма има зооинжeнер, което опира до факта, че хората нямат възможност“, допълни Василева.
 
Тя твърди, че изкуственото осеменява в млечния сектор е доста разпространено и е практика почти във всяка ферма, докато в месодайния сектор все още не е навлязло до такава степен. 
 
„Това се дължи на факта, че животните се отглеждат свободно и не всички месодайни ферми имат обособени условия, за да могат да се фиксират животните и да могат да се обработват“, коментира зооинжeнерът.
 
Според нея в месодайния сектор е добре да се развива изкуственото осеменяване поради факта, че могат да се организират групови отелвания и заплождания и по този начин ще има сезонност. 
 
„В месодайния сектор е най-важно всяка година да се получава по един здрав приплод, защото това е приходът на фермата от една крава и съответно ако една крава не роди през годината фермерът би могъл да бъде на загуба, а какво остава ако са група от животни, които не могат да се отелят“, категорична е Василева.