Зооинжeнер: Фермерите у нас масово си позволяват да правят стихийни кръстосвания
Стопаните трябва да уеднаквят начина на отглеждане на животните, коментира Глория Василева
Ако в едно стопанство има вносни животни, генетиката, която е внесена, трябва да се запази. Фермерите у нас масово си позволяват да правят стихийни кръстосвания. Това каза за Фермер.БГ Глория Василева, зооинжeнер в месодайна ферма в северозападния регион.
Според нея, за да бъде успешен бизнесът фермерите трябва да обръщат повече внимание на здравния статус на животните, да се извършват всички изследвания за различните заболявания и съответните обезпаразитявания.
„Стопаните трябва да уеднаквят начина на отглеждане на животните. В никакъв случай не трябва да се допуска да има болно животно в стадото. Храненето е изключително важно, то животното само ще се отплати“, коментира зооинжeнерът.
По думите на Василева най-често задаваните въпроси към нея и колегите й са свързани с храненето на животните и репродуктивния мениджмънт. Има и доста голям интерес и запитвания от страна на млечните ферми.
„Направлението е новост в България, нашумява, но все пак има доста неясноти по отношение на начина на отглеждане и развъждане, защото повечето хора все още заплождат по естествен начин. Ние започнахме да заплождаме по изкуствен начин, за да търсим по-добър генетичен прогрес“, обясни Василева.
Тя добави, че за северозападния регион може би е единственият зооинжeнер, който работи във ферма.
„Има много голям интерес към професията, непрекъснато правим беседи с колегите и разговаряме за проблемите в сектора. Фермерите се свързват с нас, задават ни въпроси, но не всяка ферма има зооинжeнер, което опира до факта, че хората нямат възможност“, допълни Василева.
Тя твърди, че изкуственото осеменява в млечния сектор е доста разпространено и е практика почти във всяка ферма, докато в месодайния сектор все още не е навлязло до такава степен.
„Това се дължи на факта, че животните се отглеждат свободно и не всички месодайни ферми имат обособени условия, за да могат да се фиксират животните и да могат да се обработват“, коментира зооинжeнерът.
Според нея в месодайния сектор е добре да се развива изкуственото осеменяване поради факта, че могат да се организират групови отелвания и заплождания и по този начин ще има сезонност.
„В месодайния сектор е най-важно всяка година да се получава по един здрав приплод, защото това е приходът на фермата от една крава и съответно ако една крава не роди през годината фермерът би могъл да бъде на загуба, а какво остава ако са група от животни, които не могат да се отелят“, категорична е Василева.
ПРЕДИ 1 час
Планират се рестрикции за говедата в Централен Балкан
Напрежение и недоволство сред животновъдите създават увеличените 2,5 пъти норми за пасищна площ на говеда и коне
ПРЕДИ 4 часа
Готвят се промени в агроекологични интервенции
Те засягат дейностите за пасторализъм, хуманно отношение към животните, подсяване на пасища
16.04.2024
Как животновъдите да преодолеят недостига на работна ръка?
Във фермите отиват да работят или неквалифицирани, или застаряващи хора
0 КОМЕНТАРА