Поради закъснялата сеитба на рапицата най-вече в Южна България, е изключително важно да се вземат мерки срещу нападението от рапичната листна оса.

Не пропускайте борбата с неприятелите наесен

“Към момента рапицата се развива тромаво, като масово посевите са във фаза между котилидони и първа двойка същински листа. Разбира се, има изключения, където падналите локални валежи бяха по-големи като количество. На тези места развитието на културата е около 4-ти лист”, обяснява агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов и добавя, че първият дъжд за есента в Южна България, който е бил със стопанско значение, падна на 8 октомври. 

Рапичната оса
Рапичната оса развива общо три поколения годишно, като в момента започва третото нападение. 

“Третото поколение е най-опасно, тъй като по това време културите са малки и при силно нападение могат да загинат”, каза още агрономът.

Ларвата на неприятеля е лъжегъсеница, от тъмносиня до черна на цвят със синкав отенък.

Повредата, която нанасят лъжегъсениците, се характеризира с нагризване на долния епидермис на листа, вследствие на което се образуват ямички. С нарастването си ларвите започват да правят и периферни нагризвания, а по-късно изяждат цялата листна петура. 

“При силно нападение рапичната оса изгризва и жилките на културата! В момент, в който рапиците из страната са толкова изостанали в развитието си, вземането на мерки срещу този неприятел е задължително! В противен случай рапичните оси могат да компрометират посевите почти на 100%”, алармира Атанас Иванов.

Химична борба
Борбата срещу неприятеля може да се води само по химичен път. Прагът на икономическа вредност е 2-3 ларви/кв. м.

Агрономът на Агри.БГ препоръчва използването на контактни инсектициди от групата на пиретроидите.