Прибирането на лавандулата в Добричка област започна. Някои от сортовете вече са готови, съобщи за Агри.БГ Петър Христов, председател на Асоциацията на етерични масла.

Лавандула: Говори се за срив до 40 лв./кг масло

Узряването зависи от различни фактори, които влияят върху отделните сортови характеристики - колко дъжд е паднал, колко е слънцегреенето, каква е средната денонощна температура. До момента е прибран лавандуловият цвят от малко над 1000 дка. 

„Годината се очертава лоша. Тежка ще бъде. Добивите масово са от 2 до 4 кг/дка”, допълни производителят. 

Пазарът на масло също не вдъхва кураж на земеделските стопани. Задават се ниски цени. През есента на 2019 г. търговията се срина до 50-55 лв./кг. Според производители натискът надолу продължава. 

Петър Христов: „Най-вероятно цената ще бъде ниска. Една от причините е, че има много залежала лавандула от миналата година. 90 % от продукцията от 2019 г. не е продадена. Има останало масло и от 2018 г.” 

Цената в никакъв случай няма да стигне 250 лв. за килограм масло, каквато беше през лятото и есента на 2018 г., категоричен е браншовикът.  Какво подсказва, че няма да има движение нагоре?

"Дестилериите не искат да се оставя маслото при тях, искат плащане на момента. Това според мен е знак, че няма да бъде висока. Ако имаше такава тенденция, то самите търговци щяха да се разберат с дестилериите за изкупуване на маслото. За момента нито цената ще е висока, нито ще има търсене”, убеден е Петър Христов.

На световния пазар лавандулово масло почти не се търси, потреблението е свито заради COVID-19. 

Христов допълни още, че пазарът на лавандула по принцип е много динамичен и след 10-20 дни може да се промени в зависимост от реколтата в основните страни производителки. Търговията зависи от много фактори като добивите, които са ниски в цяла Европа, валежите, възможността за навременно прибиране и др.