Както Агри.БГ вече писа, 16 браншови организации подписаха на 31 януари във Велико Търново меморандум за сътрудничество и партньорство. С него те изискват от Министерството на земеделието да представи в 14-дневен срок проектонаредба за критериите за национална представителност по сектори на организациите в българското земеделие. 

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

След изготвянето на проектодокумента ще се организира работна среща, на която той да бъде обсъден и да бъде изготвено становище. Ще бъдат предприети стъпки и за обединяване на бранша в аграрна камара.

От сектора на дребните и едрите преживни животни обаче на срещата са присъствали представители само на две организации – Национална овцевъдна и козевъдна асоциация и Национален съюз на говедовъдите в България. Затова и реакцията на недоволство от други фермерски обединения не закъсня.

„Подписване на меморандум е от изключителна важност за цялото земеделие. Считаме, че в законови норми и установените правила и срокове трябва задължително в писмен вид да бъдат уведомени не само всички браншови организации, но и техните членове, поканени през държавен вестник и лично всеки член да бъде уведомен чрез тях“, пишат осем животновъдни организации до министъра на земеделието.

Браншовите представители недоумяват от кого са били представени млечните ферми, които са над 75 000 на брой, както и месодайното говедовъдство и автохтонното овцевъдство.

„И как така вече регистрирани организации по Закона за юридическите лица с нестопанска цел няма да отговарят на критерии, създадени през наредба? На кого пречат останалите организации и защо да се забранява достъпът им до една държавна администрация“, възмущават се животновъдите.

Ако Министерството на земеделието ще определя критериите за този достъп, а не Министерството на правосъдието, фермерските организации държат да се изпратят официално писмени уведомителни писма на всички животновъди и земеделци от всички браншове на страната за свикване на национално събрание. 

„Нека да се вземе предвид не само белият лист с подписи, но да се чуе и гласът на всички трудещи хора. В противен случай сме длъжни да сезираме ДАНС и прокуратурата в България и Европейския съюз за картелна сделка между Министерството на земеделието и асоциации по избор“, предупреждават недоволните браншови представители.

Писмото е подписано от: Обединени български животновъди, Асоциация на българските биволовъди, Българска национална асоциация за развитие на биволовъдството, СНЦ РОАПОБ – Карлово, ЖС Старият Балкан – Карлово, Съюз на животновъдите в България, Национално сдружение на млеко- и месопроизводителите в България и Национална асоциация на животновъдите.