Малко преди края на годината фермите, които бързат да се модернизират се броят на пръсти. Стопаните вече са толкова отчаяни, че не помръдват. Многобройни проблеми са задушили основно животновъдния сектор в сферата на земеделието, алармират браншовите организации.  Въпреки кредитите, хората пак изпитват недостиг на средства. Целият този негативен процес рефлектира по цялата верига, добавят от Асоциацията на месопреработвателите.
 
В българските колбаси се влагат основно вносни суровини. Близо 80% от свинското и 90% от телешкото месо за преработка се купува отвън, твърди браншът.
 
Според експертите на аграрното ведомство през последната година има тенденция на задържане в броя на животните и за дефицит трудно може да се говори. 
 
След 60-те години на XX век в България има постоянен дефицит на свинско и телешко, твърдят от браншовата асоциация. Затова част от производителите са затворили цикъла и си отглеждат животните сами.