От 22 октомври животновъдите могат да закупуват средства за идентификация за едри и дребни преживни животни от Областни дирекции по безопасност на храните по места. Те трябва да заплатят 60% от стойността им по банковата сметка на съответната Областна дирекция на БАБХ или в брой в касата на съответната областна дирекция. Това каза по време на парламентарния контрол земеделският министър Димитър Греков.

Министърът припомни, че съгласно Наредба № 6 от 8 октомври 2013 г. стопаните могат да закупуват средства за идентификация от избран от тях производител или търговец на такива средства.

Съгласно нотифицираната от Европейската комисия Схема за подпомагане на земеделските производители, Държавен фонд Земеделие ще възстановява 40% от направените разходи от фермерите при закупуване на необходимите им средства за идентификация от всички производители и търговци на средства за идентификация, допълни Греков.

Министърът посочи още, че схемата за подпомагане е одобрена от УСна ДФЗ. Българската агенция по безопасност на храните е изготвила всички съпътстващи договорите документи. Договорите са съгласувани с Българския ветеринарен съюз и представени за сключване на регистрираните ветеринарни лекари от съюза. Предстои изпълнение на Държавната профилактична програма, каза проф. Греков.



© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!