Животновъди от страната излизат на протест, съобщиха за Фермер.БГ браншови организации. На 08.03.2011г. от 12.00 ч. пред сградата на Министерски съвет  ще се проведе национален протест на земеделските производители срещу провежданата политика в сектор „Земеделие” и по конкретно данъчната реформа.

Декларация с исканията на животновъдите до президента, премиера, министъра и др., които настояват да бъде сключено писмено споразумение с правителството:


ДЕКЛАРАЦИЯ

от
Националната асоциация на млекопроизводителите в РБългария, Сдружение на млекопроизводителите – гр.Стара Загора, Асоциация на млекопроизводителите „Тракия милк”, Асоциацията на биволовъдите в България, Националната асоциация на животновъдите, Регионална развъдна асоциация на месо и млекопроизводителите – гр.Плевен, Регионална асоциация на млекопроизводителите – гр.Варна, млекопроизводители от гр.Сливен и гр.Ямбол

В културно – исторически план  България винаги е била известна с изключително добре развито животновъдство! Това не е случайно, а се дължи на уникалните природно климатични дадености! За съжаление през последните 20 години живътновъдството бе методично унищожавано и в момента е пред тотален колапс!
Нормално ли е  при наличието на всички дадености, ние да нямаме животновъдство и в условията на възникнала и задълбочаваща се продоволствена криза ние да оставим държавата без животни, без животновъдна продукция, без резервен хранителен  държавен ресурс ?
Ние, останалите все още единици животновъди, като обществено отговорни личности, искаме да алармираме обществото и управляващите да се вземат спешни мерки за спасяване на сектора !

Причините за тежкото финансово състояние в сектора са :

1.Цените на зърното и фуражите са се увеличили двойно през последната година и се нарушава баланса  т.е.  с цената на 1 кг.мляко да се закупи 3 кг. Зърно;

2. Цените на горивата за последните 6 месеца са увеличени с 35%, увеличена е цената на ел. енергията, а  животновъдния сектор е  ограничен във възможностите си за увеличаване на цените, поради ниската покупвателна способност на населението и невъзможността за реализация на готовата продукция;

3. Неблагоприятна Епизоотична обстановка – регистрираните няколко шапни огнища и неизмеримите преки и косвени загуби от това за сектора

Посочените по горе фактори са довели до драстично намаляване на броя на животните, като за 2010г. броя на животните е намалял с около 30% в сравнение от предходната година и вследствие на това е увеличен вноса на мляко в страната,  от 12% - 2007г.  до 60 % - 2010г. – което в условията на финансова криза е изтичане на държавен капитал, фалит за много ферми .
В тази връзка с не по-малко значение е и задълбочаване на демографския срив, увеличаване на безработицата, имигрантството и обезличаването на цели географски региони;

Впредвид гореизложеното настояваме за политическо решение на ПП Герб за превръщане на животновъдството в приоритетен подотрасъл


За целта е необходимо :

1.Промяна  в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) , според който доходите на земеделските производители ФЛ (физически лица) ще бъдат облагани върху 40% от приходите. В условията на криза едва ли има отрасъл от икономиката, който генерира 40% печалба.
Предлагаме промяна в търговския закон :
а/ отпадане на член 2 т.1 тъй като земеделските производители ФЛ отговарят на чл.1 т.2 .
С предложената промяна в Търговският закон ще могат да се признават реално извършените и документирани разходи от регистрираните по ЗДДС земеделски производители ФЛ, направени за поддържане на стопанствата им, което от своя страна способства за неукриването на доходи от стопанската им дейност в следствие на което по-голямата част от сега съществуващите в т.нар. „сива икономика” ще могат да излязат от този сектор.
Настояваме предвид форсмажорните обстоятелства в сектора и нарушаване на чл.19 от конституцията за неравнопоставеност и неконкурентно способност между фирмите и физическите лица регистрирани като земеделски производители промяната в закона да се счита за 2010г.
Регистрираните по ЗДДС земеделски производители ФЛ да заплащат данък печалба,  а нерегистрираните - патентен данък.

2. Оземляване със земя от общински и държавни мери и пасища и обработваеми земи за едър и дребен рогат добитък.

- Оземляването да става за минимум 10 години срещу минимален наем и без право на преотстъпване на трети лица или чрез закупуване. -  Право да имат само действащи животновъди.
- Оземляването да не се ограничава с региона на регистрация. Напр.  област Стара Загора е със силно развито животновъдство, но липсва свободна земя. Тези животновъди могат да получат такава например в Странджа-Сакар.
- За минимално допустим размер на една крава и биволица приемаме 10 дка; овце и кози – 3 дка;   
  Това има двоен ефект – от една страна максимално използване на земята и свеждане до минимум пустеещите земи и от друга повишаване ефективността в целия сектор животновъдство и възможност за усвояване на Европейските средства на хектар.
С генерираните пиходи от оземляването да се учреди фонд „Животновъдство”, с който фонд да се подпомагат малките и средни ферми при нисък лихвен процент (до 2,5%) за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони.

3. Акциз горива

На зърнопроизводители се възстановява акциз горива. В животновъдството разходите на гориво са целогодишни и също е необходимо възстановяване на акциза. За това ние алармиране от години. Предлагаме възстановяването на акциз гориво да става на база: една крава, биволица – 10 дка, една юница - 6 дка, овце и кози – 3 дка;  
Предлагаме за обсъждане и съществуваща европейска практика за използване на индикирани горива за земеделието, с цел намаляване на злоупотребите и понижаване на себестойността на продукцията.
 За разлика от растениевъдството, в животновъдството има значителен разход на ел.енергия, което повишава цената на произвежданата продукция.

4. Нотифициране на Държавната помощ за извършването на имунопрофилактиката в животновъдството.

5. Да не бъдат санкционирани бенефициенти за стари периоди, поради допуснати редица неточности от страна на общинските служби по земеделие и МЗХ и липса на актуална ОРТОФОТОКАРТА.

6. Биволовъдство –  липсва нотификация от МЗХ за отпускането на държавна помощ за глава животно. Биволовъдите не получават средства и са несправедливо ощетени.  Настояваме за спешно компенсиране за последните две години /до края на март 2011г./. По този казус имаме и пълното разбиране и съгласие на примиера. Да се изплатят средствата по мярка 214 Агроекология на одобрените за финансиране биволовъди.

7. Нотификация на нови държавни помощи – за пасищно отглеждане и хуманно отношение към животните.

8. Създаване на Консултативен съвет по животновъдство на пряко подчинение на Министъра на МЗХ.


Настояваме да бъде незабавно подписано споразумение със срокове на изпълнение на поставените проблеми между браншовите организации в животновъдството и Правителството.

 

СКАНДАЛНО ВИДЕО : Европейската политика за животновъдството в България!

фермери