Земеделският сектор получава милиони левове субсидии, но парите не успяват да стигнат до животновъдните стопанства в редица райони на страната, сигнализираха фермери пред Агри.БГ.

Животновъди питат: Защо се бави обвързаната подкрепа?

Тежката суша през втората половина на миналата година попречи на голяма част от стопаните да натрупат достатъчно фураж от собствено производство за зимата.

Значителни площи пасища „прегоряха на барут“ и на стопаните се наложи да купуват храна за животните от по-далечни региони, където повече е валяло.

„Цената за една бала сено сега е 9-10 лв. за тегло 15-20 кг. За едно едро преживно животно – крава или бивол, трябват три бали на ден. Направете сметка с какви пари трябва да разполага фермерът сега“, разказа пред Агри.БГ Геновева Георгиева от Управителния съвет на „Сдружение на животновъдите в България 2018“.

Нейното стопанство е в района на Бяла Слатина. Основната й грижа сега е изхранването на стадото от 36 крави и биволи. Геновева и други нейни колеги от региона са сред животновъдите, които през декември не получиха пари по схемата за директни плащания, обвързани с производството.

Вече има отговор на запитването им към Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) защо субсидиите се бавят. Фондът припомня, че по регламент срокът за тези плащания е от 1 декември до 30 юни на следващата година. 

В отговора на ДФЗ е отбелязано също, че не може да се направи плащане, преди да бъде получено официално писмо от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с актуалните данни за стопанствата от Системата за идентификация и регистрация на животните. 

„Очакването на директните плащания нямаше да е така мъчително, ако не беше сривът в изкупните цени на млякото“, добави Геновева Георгиева. 

От началото на годината цената на литър мляко в региона е паднала с 23% - от 65 ст. на 50 ст. С тези приходи стопаните не могат да осигурят храна за животните и все по-често се налага да изпращат добитъка в кланиците, за да не гладува.

„Нашето сдружение сега подготвя искане до Министерството на земеделието да бъде отпусната държавна помощ de minimis за изхранване на животните в регионите, като нашия, които страдат и от сушата, и от ниските изкупни цени на млякото“, каза Геновева Георгиева.

Членовете на сдружението настояват за спешни мерки за изхранване на добитъка, тъй като условията в природата и на пазара през последните месеци са силно неблагоприятни за сектора. Според тях това личи и от данните за намаляване на поголовието на едрия рогат добитък в страната.