Водната криза в Перник докарва животновъдите до бедствено положение, оплакват се фермери от района пред Агри.БГ и алармират, че може да им се наложи да убиват животните си, ако не се намери разрешение в близко време.

С 30 % по-слаба реколта от орехи през 2019 г.

Цанко Станков е потомствен животновъд, който отглежда 300 овце в квартал "Църква". Заради сушата е намаляла реколтата от люцерна и вместо няколко пъти, тази година е успял да я събере само веднъж. Налага му се да купува силаж, за да нахрани стадото си. А вода за поене изобщо няма. Дерето е пресъхнало; в реката, дори когато е имало вода, е била замърсена от близък туристически комплекс и негодна за пиене от животните. Чешмите в пернишкия квартал също са ненадеждни. В часовете, когато не са спрени заради режима, те едва църцорят. Водата не стига, за да се напълнят коритата в стопанството.

Цанко Станков: Не можете да си представите какво блеене е! Не сте чували такова нещо!

Последните дни дори му се налага да става през нощта и да пътува до по-далечни реки, за да може да достави 100 л вода за овцете, което е крайно недостатъчно - едва стига да се напълни едно корито. 

Цанко Станков: Държавата отказва да ни помогне. Имаме нужда да ни подкрепи да сондираме за вода или да разреши водопроводът от извора на р. Струма да се ползва от фермерите, за да спасим животните.

Институциите не се интересуват и от изхранването на стадата. В случая от полза би било отпускането на помощи, като de minimis, за да бъдат облекчени животновъдите, предлага стопанинът. Той е притеснен, че ако водната криза не са разреши скоро, може да се наложи фермерите да започнат да убиват животните си.

Тази година абортите сред стадото му стигат до 50%, докато предни години са били не повече от 2-3. Никой не знае на какво се дължи това. Според Станков, това е друг проблем - че няма държавни лаборатории, които могат да установят причината - дали е във водата, дали в храната. А загубите за него са огромни.

Според Станков липсата на вода се дължи основно на лошото управление на водите в района и в частност - на яз. Студена.

Цанко Станков: Идва ми да напълня два животновоза и да ги стоваря - единия пред Министерството на земеделието, а другия пред Министерството на околната среда и водите, да чуят как блеят овцете.

Земеделската реколта в пернишка област също е застрашена, споделя Александър Великов, който отглежда 10 000 дка ечемик, пшеница, овес, слънчоглед, рапица и други култури в района. За него големият проблем е сушата.

Александър Великов: От 25 години се занимавам със земеделие и такава суша не съм виждал. Тя продължава дори в момента - няма сняг - и не се знае още колко ще продължи.

Последното лято, според фермера, е било изключително горещо. Това той отдава на климатичните промени и разказва, че всяка година става все по-топло. Нарастването на температурите ясно се усеща, тъй като стопаните са навън, на полето. Миналата година за първи път термометрите в машините са показвали 42-43 градуса по Целзий.

На фермерите е забранено да сондират за вода и няма как да напояват културите. Губят и плащания, за люцерна, например, защото, когато минават проверките през лятото тя още не е поникнала заради сушата. У институциите няма чуваемост и разбиране, когато земеделците обясняват, че това е заради липсата на вода и предлагат да се направят повторни проверки през есента. Самият Великов е пуснал вече жалби за отказаните плащания, но не е оптимист за резултата.

Не е завидно положението и с другите, отглеждани от него култури. Поради липсата на вода картофите от последната реколта са деформирани и с недобър търговски вид. Морковите са почти бели, а водният лук от семе изобщо не пониква.

Той отглежда и стадо от над 100 овце и кози. Налага му се да купува храна за животните, поради липса на достатъчно собствена люцерна.

Сушата се отразява зле на млекодобива и на броя малки в стадата, като и двата показателя спадат, оплакват се други фермери от региона.  Няма стопанин, който да не е засегнат от бедствието, твърдят те.