Животновъди от района на Бяла Слатина не са получили директните си плащания по обвързаната с производството подкрепа. 

Предколедно: Платиха близо 80 млн. лева на животновъдите за Кампания 2019

„Нямаме преводи, нямаме и обяснение защо не са ни изплатени субсидиите“, съобщи пред Агри.БГ Геновева Георгиева от Управителния съвет на „Сдружение на животновъдите в България 2018“.

Фермери от няколко села в региона ще пристигнат тази сутрин в София, за да внесат лично в Министерския съвет молби за отговор защо не са получили плащанията. Стопаните са от селата Попица, Търнава, Враняк. 

„Ще внесем молбите си лично в Министерски съвет, за да не каже после администрацията, че документите ни не са пристигнали. Ще приложим всички доказателства, че сме изпълнили изискванията и разполагаме с всички документи, за да получим субсидии“, обясни Геновева Георгиева.

В нейния случай няма превод по директното плащане за обвързана с производството подкрепа за пет месодайни крави и десет бивола. Фермата е удостоверила продажбите на мляко, а също и на животни - по договор с лицензирана кланица. Има и договор, че животните са изпратени на паша. 

„Чудим дали изобщо ще ни преведат парите. Не може в диска, който ни дават за пререгистрация, да са записани животните за изхранване, а в анкетната карта те да липсват. И двете се издават от областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Как да си обясним това разминаване? Ако някой не си е свършил работата, защо ние да страдаме?“, коментира Геновева Георгиева.

Нейни колеги питали в областната дирекция защо са им спрени парите. Оттам им казали, че няма причина, но и преводи няма. Стопаните се надяват да получат документ, който да им даде яснота за субсидиите, така че ако им е отказано подпомагането, да подадат възражения.