Директните плащания по схемите за дребните стопани и младите фермери ще се изплатят през месец май 2016 г. Това каза в блиц интервю за Фермер.БГ зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие Живко Живков. 

Г-н Живков, кога се очакват плащанията към дребните стопани, една нова схема, която ще се прилага от тази година, а също така и схемата за младите земеделски стопани?
По предварителния индикативен график, който сме изготвили с ръководството и с колегите от централно управление на Държавен фонд Земеделие, предвиждаме в края на пролетта - в началото на месец май, след обработка на подадените заявления, предвид и бюджета, който не е голям на фона на другите схеми, ще обработим данните и ще придвижим плащането към всички заявили тази схема. Оставена е най-накрая в този индикативен график по простата причина, че само преди месец ние изпращахме писма към бенефициенти, които приканвахме да покажат и заявят желанието си за участие в тази схема или не. Бюджетите са в рамките на 4 млн.лв и на 7 млн. лв, така че плащането ще приключи бързо.
 


Тютюнопроизводителите кога ще получат преходната помощ?
Към края на периода, предполагам ще платим и по схемата за национално плащане за тютюн. Тази схема е национална, бюджетът е зависим от националния бюджет. Определен е в рамките на 118 милиона лв. Предстои обработка на документите на заявените площи, за да можем да изплатим и тази сума.
 
Преди около седмица обявихте, че Фонд „Земеделие“ започва ударно сключване на договори и работа по мярка 4.1. Как вървят нещата?
Нещата вървят така, както ги обявих. Имам уверението от ръководството до края на месец декември да започнем сключване на договори по 4.1. Какъв ще бъде процентът, ще покаже само времето.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!