Нашите членове много разчитаха на това подпомагане. Никой не е очаквал, че от днес до утре то ще бъде спряно. Не е търсено нашето мнение, никой не се е допитвал до нас, като организации представляващи този сектор. Това каза за Фермер.БГ  Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията на овощарите в България.
 
 
По думите й сектор плодове и зеленчуци е един от най-малко подкрепяните от гледна точка на финансово подпомагане по различни схеми и мерки. 
 
 
„Нашите два сектора са пряко засегнати от заповедта на министъра. Мисля, че живеем в демократична република и е абсолютно естествено когато министерството иска да прави някакви промени и да взима някакви решения, да се допита и до нас, браншовите организации, защото ние представляваме интереса на всички тези хиляди производители в България, категорична е Гроздева.
 
Тя припомни, че на 22 март 2017 г. се е провел Консултативен съвет в МЗХ на тема Овощарство и Зеленчукопроизводство. Тогава се сформира работна група, която сега трябва да решава проблемите с изчерпания бюджет по мярка 10 и мярка 11. В тази работна група са включени всички, с изключение на сектор плодове и зеленчуци. 
 
 
„Попитахме защо не сме поканени на въпросната работна среща и отговорът беше: „Ами явно сме пропуснали“. Дали наистина са ни пропуснали или умишлено са поканени определени хора, които да наложат интересите си без никой да им пречи, можем само да гадаем“, каза Гроздева.
 
Според нея протестите не са правилният начин за решение на проблема и това е причината, да се подготви писмо до министъра. 
 
 
„Факт е, че животновъдните организации са по-шумни и имат друга стратегия да преследват целите си. Ние винаги сме се опитвали по дипломатичен път да аргументираме исканията и недоволството си, но явно, че в България това не работи“, обобщи Гроздева.