Държавен фонд "Земеделие" в най-кратки срокове да разработи новите кредитни линии за семена и торове, както и да не се търсят фирми посредници, а директно да се изкупува зърно за държавния резерв. За това настояват зърнопроизводители от ямболския регион, които отчитат двойно по-ниски добиви в сравнение с миналата година. Същото настояване изложиха и производители от хасковски регион.

Реколтата в тези два региона е най-слабата за последните 15 години, същевременно произведеното зърно е с най-висока себестойност, категорични са фермерите. Най-ниски са добивите в община Ямбол, където средният добив при пшеницата е под 200 кг от дка. Малко над 200 кг от дка са добивите в Хаскоско. Причини за тежката ситуация зърнопроизводителите виждат на първо място в неблагоприятните климатични условия, както и в последствията от кризата на световните пазари.

В момента сделки не се правят, продава се инцидентно, като цената на пшеницата е около 200 лв. за тон без ДДС и включено транспортиране до пристанището в Бургас. Подобна е ситуацията и при ечемика. В момента се изкупува само пивоварен ечемик на цени от 170-180 лв. за тон. Зърнопроизводителите са категорични, че тези дори не покриват направените разходи за производството на зърното.