Всички проекти по Програмата за развитие на селските райони на стойност до 100 хил. евро да бъдат разглеждани на регионално ниво, предложи в Добрич Димитър Зоров, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите. Тази децентрализация е необходима, защото в противен случай близо десетте хиляди проекта, подадени след края на месец март, е невъзможно да бъдат разгледани. По този начин служителите в централната администрация ще се освободят от тях.

Според представител на консултантска фирма проектите са приети, но не са разгледани, защото липсва график и приоритизиране. Не е имало и достатъчно прозорци между откриването на мерките. Ако по подадените вече проекти не бъдат подписани договори до края на годината, фирмите, подали проектите, ще загубят между 5 и 10% от европейското финансиране. Освен това отпусканата безвъзмездно от ЕС ще спадне от 50 на 40% от стойността на проекта, а фермерите, работещи в необлагодетелствани райони, вместо 60 ще получат 50% подпомагане. Причината е, че след 1 януари 2010 г. според разпоредбите на ЕС процентът на съфинансиране на проектите се намалява.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който взе участие в срещата със земеделците в Добрич, обеща, че предложението ще бъде разгледано в МЗХ. Ще се търси оптимизация за разглеждането на проектите не само по отношение на регионалните структури на ДФЗ и РА, а и на Регионалните служби.

Вижте повече по темата във видео материала:




Още теми, обсъдени по време на Кръглата маса - ВИДЕО

Семепроизводство в криза - дискусия 25.08.2009 Добрич

Гаранционен фонд, Земеделска банка или ново споразумение

ВОКА Консулт - съвети, проекти, ДАНС, доклад


Зоров : Държавния резерв да изкупи млечни квоти



© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!