Водим диалог с Министерството на финансите, за да намерим начин за подкрепа за секторите птицевъдство и животновъдство. Ще коментираме възможностите за увеличение на бюджета по мярката за хуманно отношение към животните." Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов по време на среща с представителите на бранша от секторите птицевъдство и свиневъдство. Участие в разговорите взеха и заместник-министрите Стефан Бурджев и Иван Христанов, съобщават от пресофиса на ведомството.

Все повече фермери искат да прекратят договорите си по ПРСР

Аграрният министър информира също, че още важи намерението да се купи фуражно зърно, с което да се подпомогнат тези сектори. Представителите на бранша подкрепиха идеята и коментираха, че за тях тази мярка ще подпомогне работата на фермерите.
Иванов припомни и че на последното заседание на Европейската комисия България е предложила да се повишат индивидуалните и национални тавани по de minimis и да се продължи извънредната подкрепа.

Ще проучим и възможностите за подпомагане на отрасъла по Временната рамка за държавни помощи, както и през Ковид мярката“, каза министърът и уточни, че страната ни е подкрепила на европейско ниво включването на секторите земеделие, рибарство и аквакултури във Временната рамка за държавни помощи, с мерки за осигуряване на ликвидност, подобни на тези във временната Ковид рамка".

Според него обаче предложеният в проекта максимален таван от 20 000 евро на предприятие е значително по-нисък от заложения във Временната Ковид рамка. Позицията на страната ни е, че този таван е твърде нисък и няма да позволи на държавите членки да подкрепят в достатъчна степен засегнатите сектори. 

Иван Иванов: Нашето предложение е по тази мярка изобщо да няма таван, или ако има такъв, той да бъде значително завишен

Тема на дискусия бе и намаляването на ДДС на храните, както и Националният стратегически план. Представителите на бранша поставиха въпроси относно възможностите за участие по Втори стълб, като посочиха, че ситуацията и прогнозите в отрасъла не са никак добри.

Те обясниха, че са засегнати и от поскъпването на фуражите, чиито стойности са нараснали два пъти от 2020 година насам. От сектор птицевъдство обясниха, че загубите за 2021 година са 80 млн. лв., затова, за да продължат работата си, е необходимо подпомагане от държавата.