При евентуален лош сценарий на Брекзит без споразумение, Ирландия ще разчита и на подкрепата на България пред Европейската комисия (ЕК). Това стана ясно по време на двустранна среща между двете страни в София.
 
 
Двустранна среща с държавния министър за природните ресурси, развитие на селските райони и дигиталното развитие на Ирландия, г-н Шон Кени се проведе в министерството.  
 
Българската страна беше представена от Вергиния Кръстева, заместник-министър на земеделието, храните и горите, участваха и експерти от МЗХГ и БАБХ. Срещата се проведе по инициатива на Република Ирландия като част от програмата на г-н Шон Кени – министър на природните ресурси и развитие на селските райони в Ирландия. Той инициира двустранни срещи и в Гърция и Румъния. Дискутираните теми бяха още развитие на селските райони, хранителни иновации, политиката по отношение на горите, съобщи ОДЗ-Кюстендил. 
 

Брекзит

Заместник-министър Кръстева заяви, че като цяло Обединеното кралство заема сравнително нисък дял от общия аграрен стокообмен на България. На този етап не може да бъде прогнозиран ефекта от Брекзит върху земеделския сектор у нас. 
От своя страна министър Кени обясни, че надеждите на Ирландия са за Брекзит със сделка и договаряне на нулеви мита за търговията с Великобритания. Около 40% от ирландската селскостопанска продукция е предназначена за Обединеното Кралство, като най-силно засегнати от Брекзит ще бъдат телешкото месо и млякото. 
  

ОСП

Заместник-министър Кръстева потвърди, че двете страни имат сходни позиции по много теми, относно Общата селскостопанска политика. България настоява за запазване на бюджета и за запазване на доброволните тавани на директните плащания; подкрепя възможността за по-голям финансов ресурс за обвързана подкрепа; очаква по-голяма свобода за държавите членки по отношение на обвързаната подкрепа. 
 
„Включването на еко-схемите и младите фермери в таваните на директни плащания са нелогични за нас. За България застаряването на населението и обезлюдяването на селските райони е много сериозен проблем, за който търсим ефективни решения“, каза Кръстева.
 
Кени заяви, че за Ирландия опростяването и гъвкавостта на ОСП са много важни и ще дадат много по-добри резултати за държавите членки. Ирландия е подкрепила меморандума на Франция, Финландия, Гърция, Ирландия, Португалия и Испания подписан на 31 май 2018 г. в Мадрид. Документът е против намаляване на бюджета на ОСП и призовава за неговото увеличаване. Подкрепен е от 20 държави членки, включително и България.
 
Важна за Ирландия е и темата за обновяване на поколенията и борбата с обезлюдяването на селските райони. Едва 6 % от фермерите са под 35 години. По отношение на таваните според Ирландия условията трябва да са съобразени с потребностите на фермерите в конкретната държава. Страната подкрепя идеята за директни плащания само за „истински фермери“. 
 

Иновации

Заместник-министър Кръстева подчерта ролята на научните изследвания и иновациите за постигане на устойчиво земеделие, допринасящо в борбата с изменението на климата. 
 
Министър Кени обясни, че Ирландия има национална политика за обучение на фермерите в използването на дигиталните технологии. Достъпът до широколентов интернет е проблем, в страната има 53 000 домакинства без достъп до тези услуги. 
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg