Както Фермер.БГ първи писа, след началото на ежедневните проверки на инспектори от НАП, митниците и Агенцията по безопасност на храните, по-голямата част от складовете на тържище “Родопи 95” край Първенец през тази седмица останаха затворени. Търговците продължават да се възмущават от строгия контрол и твърдят, че не отварят складовете, защото „данъчните винаги има за какво да се хванат, дори да си изряден“.

 

Според търговците трябва да се затегне контролът по границата, а не на тържището, защото продължавала практиката да се внасят доматите като консервни, а вътре камионът е пълен с елитна продукция. Преди да се затегне режимът в тържището редовно влизали със стоката си и фермери. Сега и те не смеят да припарят, защото някои от тях нямат касови апарати.

 

[news]


Според земеделски производители от региона проблемът не е само с доматите. За пример дават гъбите – в момента се внасят полски гъби, които са предпочитани от големите търговски вериги. “Родните производители карат на издихание. Търговията с Полша се води вътрешноевропейска доставка, не внос. Никой не следи едно ремарке ли влиза, или един ТИР”, обясняват гъбопроизводители. В резултат на засилените проверки, търговията вече се е пренесла на пазара в Плодовитово и директно на нивите. Продавачите се надяват по-скоро ситуацията да се успокои, за да се нормализира бизнесът.


Само преди ден зам.-министърът на финансите Людмила Петкова заяви категорично, че до две седмици ще бъде изготвено законодателно предложение за въвеждане на механизъм на постоянен контрол по границите. По думите й вариантът, който ще бъде разгледан от експертни групи е базиран на европейските практики. „В Румъния функционира модел, според който всеки един товарен автомобил със земеделска продукция се запечатва на границата, информацията за него се въвежда в електронна система и може да бъде разпечатан единствено при пристигането му на предварително заявена финална дестинация. Това позволява подробно проследяване на всички стоки и спиране на финансовите злоупотреби“, категорична бе тя.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!