Защо отглеждането на зайци не е субсидирано по никакъв начин, след като заешкото става все по-търсено и предпочитано месо на пазара, включително и в България? Този въпрос задава Николай Христев, един от малкото останали зайцепроизводители у нас.

Минус 21 000 селекционни овце от системата на БАБХ през 2020 г.

Семейната ферма за зайци на Христеви в Казанлък функционира от 2006 г. В нея се отглеждат общо 1500 животни, от които 70 майки. Преди 4 години направили и кланица по мярката за кланични пунктове. Въпреки желанието на семейството да развива дейността обаче, този отрасъл на животновъдството все по-трудно оцелява поради липсата на каквато и да е подкрепа от държавата. А пазарът е гладен за заешко.

"Вече няма никакво финансиране за зайцевъдство, браншът изчезва и към настоящия момент у нас има не повече от 5 ферми“, разказва зайцевъдът.

Николай Христев: „Преди години имаше някакво подпомагане, но бяха регистрирани много нарушения с пъдпъдъци и зайци в Благоевградско и спряха финансирането. Повече никой не си направи труда да помисли, че има хора, които реално отглеждат животните. Във всеки сектор е така."

Нима няма виртуални крави, виртуални овце?! Има злоупотреби във всяко производство, но не са спрели финансирането за всички. 

Николай твърди, че неведнъж е търсил логичен отговор защо толкова добре познато животновъдство, макар и не така масово, е оставено да изчезне изцяло от българските традиции. Не разбира защо отвсякъде му отговарят, че просто не е приоритетно. Това обаче не означава ненужно, а фактически се превръща точно в такова. 

Зайчарството не е лесно и не е за всеки, само че защо винаги отсъства от всякакъв тип помощи, недоумява Христев.

"Ние работим, не се спираме, всичко е легално, направихме и кланица, търсим пазари. Политиката принуждава хората да минат към сивия сектор", добавя той.

Николай и съпругата му имат няколко кредита, с които осигуряват производството си. Освен това намират добър пазар.Търсенето на заешко става все по-голямо, не само като традиционен вкус, но и като алтернатива на пилешкото, особено в детската кухня.

Николай Христев: „Пазарът е добър. Ние ходим по фермерските пазари в София, Пловдив, Хисаря, сега се опитваме да направим и такъв в Казанлък. Цената на трупно охладено месо е 11 лв./кг. Хората вече ни познават и имаме редовни клиенти с голям интерес. Зареждаме санаториумите в Павел Баня и детски кухни.

Заешкото месо е най-лесно усвоимото от организма и най-чисто месо. Няма друго такова. 

Захранват бебетата с него, а не с пилешко, което е третирано с хормони и антибиотици. Заекът е много чувствителен към лекарства и подобни. Ако има дори минимално нарушение във фуража, започват проблемите за животното. Отглеждането е много специфично, фуражите са едни от най-скъпите.

По думите на фермера във Франция, Германия, Испания, Русия, дори в Беларус секторът е силно финансиран, дава се и безвъзмездна стартова помощ за ферма за зайци, защото месото става все по-търсено в Европа. Споделя, че е разочарован от отношението към това производство у нас, още повече гледайки пълните с вносно заешко месо витрини в супермаркетите.

„От днес има промоция в една търговска верига за 11 лв./кг охладено заешко. Няма как да е охладено, пристигайки от Испания примерно. То не е българско, а може да бъде и наистина да е охладено и прясно. Защо се случва това, не разбирам, явно някой има облага от тази ситуация“, заключава зайцевъдът.