Тази година на шестото издание на Национален събор на овцевъдите в България отново ще има изложение на овце и кози. Животните ще бъдат представени в специална шатра от 1 100 кв.м., а изложителите вече започнаха да подават своите заявки за участие. Тазгодишното издание на събота ще се проведе от 12 до 14 май край Петропавловския манастир до град Лясковец.
 
 
Изложението по традиция е акцент в програмата на Събора и привлича фермери от цялата страна, които показват животни от своите стопанства, обменят опит и добри практики. Събитието привлича и хиляди посетители от цялата страна с възможността на едно място да се видят различни породи овце и кози.
 
„През 2017 г. може да покажете животните от своите ферми, да се включите в изложението и да станете част от Националния събор на овцевъдите – най-голямото събитие в бранша в България и а Балканския полуостров и без аналог в Европа.        
Участието е без такса“, съобщиха организаторите на форума.
 
      
В рамките на събитието ще има и изложба на кучетата, коне и  всякакви екзотични чифтокопитни животни. Национален събор на овцевъдите в България е единствен по рода и мащабите си у нас и е микс от традиция и съвремие, история и настояще, наследство и перспективи в овцевъдството. На събитието по традиция се представят и други видове животни свързани с този поминък. 
 
В изложенията на кучета, коне и екзотични чифтокопитни животни,  заинтересованите могат да се включат без такса участие.
 
 
От 12 до 14 май 2017 г. производители ще имат възможност на представят и свои  месни и млечни продукти. Организаторите са предвидили специализирано изложение и зони за директно представяне на продукцията. Това е и мястото, където потребителите ще имат възможност директно да оценят продукцията на изложителите в конкурсите за най-добро сирене и кашкавал.  
 
В рамките на форума, програмата предвижда и атрактивни състезания по овчарски учения. Още първия ден на събитието ще започне подобаващо, с най-оспорваната надпревара - ръчна стрижба на овце. Участниците ще трябва да свалят руното с традиционна овчарска ножица. Важно ще е не само времето, но и максимално да се щади животното. За всичко това ще следи компетентно жури, което ще разредели парични и поощрителни награди между най-добрите в състезанието.
 
 
Мъже и жени,  без възрастови ограничения, могат да се включат в състезанието по ръчно доене. Надпреварата е истинско предизвикателство за силния пол след като през последните години най-добри в това съревнование на събора бяха млади жени.
 
Майсторското обезкостяване на агнета ще е под вещия поглед на кулинарния спец Ути Бъчваров. Единственото условие за участие в това състезание е да вярвате в уменията си  и да си носите собствен нож.
 
Наградният фонд за трите състезания е 1 350.00 лева.
 
Заявки за участие в изложенията се подават до 30 април 2017 г. А желаещите да участват в овчарските умения трябва да подадат заявка до 10 май 2017 г. на e-mail: [email protected];  [email protected]
 
Повече информация на телефон: 0889 733 266; 0884 517 151