Евтиният внос на плодове, зеленчуци от Турция и Македония ще бъде затегнат до две седмици и няма както сега рязко да подбива родното производство. Данъчните по-лесно ще събират дължимия ДДС за вносните стоки и така цените на родните производители няма да бъдат подбивани. До месец най-късно ще заработи системата за обмен на информация в реално време между агенция “Митници” и Националната агенция по приходите.
 
Така при ревизиите и проверките данъчните ще могат с един поглед да виждат на какви цени са внесени доматите от Македония. Например, ако обявената цена на вносните домати е 50 стотинки, а се продават в магазина и на пазарите по 2 лева за килограм, ще трябва да се плати ДДС върху разликата от 1,50 лева. Промяната ще улести данъчните и на практика ще пресече схемите за укриване на ДДС чрез внос на занижени цени. Чрез новата система и митничарите ще имат достъп до данните на Националната агенция по приходите. Така при проверките на вносители ще имат точна информация какви данъци са декларирани в НАП.
 
Агенция “Митници” вече има разработено софтуерно предложение, позволяващо отдалечен достъп до митническите информационни масиви. Софтуерът не е разработван за конкретна държавна институция и позволява извършването на справки в базите данни на агенция “Митници” от служители на други ведомства.