По повод увеличаване опасността от разпространение на бруцелоза по овцете и козите областният управител на Русе Стефко Буджиев е направил предложение Регионалната дирекция "Гранична полиция" да получи пълен набор от документи, за да се следи трансграничния превоз на живи животни и да не бъде допуснато разпространението на заболяването. Това съобщиха от областната администрация.


При областния управител на Русе е преминала работна среща, свързана с определяни на мерки във връзка с опасността от бруцелоза, разпространена поради нерегламентирано превозване на животни. Уточнено е, че всички животновъди са задължени да идентифицират животните и да спазват всички забрани от закона. Движението на животни на територията на страната да се извършва единствено чрез лицензиран превоз, като лицензът се издава по заявка от  Българската агенция по безопасност на храните. 


В момента заболели животни има на територията на Плевенска област и е изключително важно да се спазва стриктно регламента с транспортиране на животни, за да не се допусне заболяването да бъде пренесено в Русенска област, е заключението от работната среща. 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!