Националната асоциация на зърнопроизводителите ще настоява правителството да отпусне гласуваните още в края на миналата година 150 милиона лева за земеделския сектор, които бяха записани в бюджета под черта. На насрочена за следващата седмица среща с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Симеон Дянков зърнопроизводителите ще настояват за тези средства, които до някъде ще осигурят справедливи национални доплащания и поне малко ще смалят разликата между субсидиите на българските земеделци и колегите им от другите страни-членки на ЕС, коментира пред Фермер.БГ Ангел Вукодинов, член на УС на НАЗ и председател на Съюза на производителите на маслодайни и зърнени култури в Пловдив.

Вукадинов припомни обещанието на премиера Бойко Борисов, дадено при обсъждането и гласуването на бюджета в края на миналата година, че ще направи всичко възможно тези 150 млн. лв да бъдат отпуснати. Това се налага не само защото секторът е в една перманентна криза, а и заради силната в момента икономическа криза.

Освен това, очакванията на зърнопроизводителите са, че през тази и вероятно през следващата година ще бъде определена новата референтна база, въз основа на която ще се определят помощите след 2013 год. „Ако през новия период се премине към плащане на стопанство, а до момента сме получавали малки национални доплащания, това автоматично означава и по-малки плащания на стопанство след 2013 год.”, заяви Вукодинов. Според него именно поради тази причина, освен в краткосрочен, трябва да се гледа и в дългосрочен план – защото чрез инвестиции сега в националните доплащания, може да се подсигури по-голяма база на плащане след 2013 год.

По време на срещата зърнопроизводителите ще засеганат и други актуални проблеми – въпроса с нотификацията на държавните помощи – главно по отношение на акцизните облекчения през следващата година, както и за облагането на земеделските производители с данък печалба. Темпото, с което работи към момента Програмата за развитие на селските райони и темповете на усвояване на средствата са много бавни, разпределянето на бюджета между мерките не е направено неправилно, има голям процент средтсва, които ще останат неусвоени – това е другият основен проблем, който фермерите ще обсъдят с управляващите следващата седмица.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!