Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е обещал на зърнопроизводители до 15 Mарт да започне изплащането на европейските преки плащания за единица площ. Най-късно, това щяло да се случи на 20 Март, уверил хранителният министър. Освен това той казал, че тази година ще има по-малко проблеми със застъпванията, а всеки момент МЗХ ще изпрати ортофотокартата на ДФЗ, които ще се разпореждат с плащанията. Така Найденов е успокоил браншa и е призовал още веднъж да не се притесняват, тъй като субсидии скоро ще има.

Представители на УС на НАЗ са разговаряли с Мирослав Найденов и по отношение на акциза за горивата в земеделието. Целият сектор чака от лятото да започне връщането на сумите и затова фермерите са поискали министърът да подпише документ, в който черно на бяло да остане договорката за акциза от 1 юни.

Към момента министърът се е въздържал от подписването на такова споразумение със сектора, без конкретно обяснение. По темата Найденов е съобщил още, че ще организира още една среща между сектора и неговия колега от МФ министър Семеон Дянков. Припомняме, че спорната нотификация за акциза за българските земеделски производители все още не е изпратена до Брюксел за одобрение от ЕК. Документът е зациклил някъде между министерствата, а доколкото се говори даже не е бил добре написан. Брюксел може да даде отговор най-късно до 6 месеца след получаването на заявеното искане от наша страна, което означава, че ако МЗХ и МФ не се размърдат и то спешно, зърнопроизводителите няма да получат акциза от горивата дори и до зимата.

 

ОЩЕ ОТ РАЗКРИТИЯТА НА ФЕРМЕР.БГ

България не е изпратила нотификация до ЕК за акциза върху горивата за земеделие

 

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!