Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) проведе официална среща с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и ръководството на МЗХ.

Основното искане, което НАЗ представи е необходимостта да бъде приет закон за браншовите организации, който да определя ясни и точни правила за работата им – кои организации имат национално представителство, кои от тях-регионално, какви правомощия ще се дадат на браншовите организации, какво ще е нивото на достъп до МЗХ и комуникацията с ведомството. Според земеделците трябва да се зададат рамките, в които да работят тези браншови организации и те да бъдет ефективни.

Субсидирането и кредитирането на сектора – всички общи проблеми, свързани с Европейските директни плащания, националните доплащания и Меморандума с Търговските банки – това беше другият проблем, който браншовиците и ръководството на МЗХ коментираха. Бяха поставени и проблемите по усвояването на средствата по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013, както и въпроса за административния капацитет на МЗХ и неговите структури. Министър Найденов обеща, че ще има реформа в администрацията. Той подчерта, че тя се налага поради многото неработещи звена, и има за цел да повиши ефективността на административния капацитет.

От Асоциацията подчертаха още, че имат сериозни забележки по внесения в парламента Закон за ползване на земеделски земи, тъй като според тях в този си вид той урежда отношения, които толерират определени корпоративни интереси. В отговор министърът гарантира, че доколкото този закон е бил внесен за разглеждане от предишния парламент, сега ще бъдат направени корекции по текстовете, където е наложително. От НАЗ посочиха още, че от преработки се нуждаят и текстове в Закона за опазването на селскостопанското имущество, тъй като той е остарял, 100 % неприложим и недействащ, а е от съществена важност за земеделските производители – да защитава тяхната работа и имущество.

По време на срещата министърът заяви, че се прави „всичко възможно обещаните 150 млн. лв. от бюджета за помощи за стопаните да бъдат осигурени и да бъдат изплатени през есента на 2009 г., въпреки съкращаването на много пера в държавния бюджет”.

Срещите, които ръководството на МЗХ прави със селскостопанските производители в страната в началото на мандата си са новост в отношенията между изпълнителната власт и производителите. Тези срещи са мястото, където и земеделците, и животновъдите могат да посочат и акцентират върху всеки един конкретен проблем. Надеждата на фермерите е именно чрез такъв диалог асоциациите и браншовите организации в агросектора да заработят съвместно с МЗХ за разрешаването на проблемите и подобряването на селскостопанския сектор в икономиката на страната.

 © 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!