Премиерът Пламен Орешарски, земеделският министър Димитър Греков и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите ще обсъдят днес възможността за по-ранно изплащане на субсидиите за единица площ за кампания 2013. Срещата ще се състои от 10.00 часа в Министерския съвет. В нея ще участва и министърът на финансите Петър Чобанов.

Вчера земеделският министър Димитър Греков каза, че ще настоява 20% от полагащите се на земеделските производители средства по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) да бъдат разплатени още през тази година. Според него ако помощта не се изплати навреме, то тя става безсмислена.

До сега средствата по СЕПП винаги са се изплащали през първата половина на следващата календарна година. Зърнопроизводителите от своя страна настояват изплащането на европейските средства да започне още през 2013 година, тъй като Европейската комисия разрешава това да стане от 16 октомври. По този начин Европейската комисия може да възстанови средствата в държавния бюджет до 1 декември. Зърнопроизводителите отчитат нарастващите производствени разходи и ниските изкупни цени на зърното, което е предпоставка за по-ранно изплащане.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!