Мащабните Дни на полето в Добруджа започнаха днес, 26 юли. Събитието се организира за първи път у нас от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и събира на едно място над 50 фирми, заети в агробизнеса.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Фермерите могат да видят в реални условия на полето над 200 хибрида с царевица и слънчоглед, предоставени от 12 семенарски компании. Партньори на уникалния земеделски празник са още 10 фирми за листни торове и подхранване на полските култури, 20 компании за земеделска техника, застрахователи, банкови институции, доставчици на гориво, преработватели, фирми за иновации и технологии. 

Гости и домакини се събраха на полето край село Гешаново още в 14 часа Събитието започна с полева демонстрация на продълбочители. Официалният старт беше даден в 17 часа. 

"Оставаме в протестна готовност и имаме намерението да затворим границата ни с Румъния", това каза Радостина Жекова по време на откриването на събитието.

Председателят на НАЗ - Костадин Костадинов пък обяви, че плануват разширяване на Дните на полето с нови локации - две в Южна България и  още една в Северна България. 

„Фестивал на хляба в Златна Добруджа“ – под това мото преминава втория ден от Дните на полето - 27 юли. От 10 до 17 часа са организирани различни прояви, посветени на зрънцето, добиването на брашно, месенето и изпичането на хляб и различни тестени изделия. В програмата са включени още демонстрации, открита работилница за деца, изложба и други. 

Успоредно с Фестивала на хляба ще вървят полевите демонстрации на земеделска техника. Наред с това - на 27 юли от 15 до 16 часа е предвидена лекция, свързана с неприятелите по слънчогледа и царевицата. Лекторите ще бъдат експерти от Министерство на земеделието, Аграрен университет – Пловдив и БАБХ. 

Третият ден от мащабните полски дни отново започва с полева демонстрация и така през целия ден, земеделците ще видят представяне на сеялки, пръскачки, демонстрация на дронове, комбайни и ремаркета. 

От 15 часа на 28 юли е насрочено представянето на Европейския цифров иновационен агрохъб. Лектор ще бъде Светлана Боянова от Института по агростратегии и иновации. Тя ще се спре и на новите изисквания в сектор „Земеделие“ в следващия програмен период. Финалът на Дните на полето ще бъде поставен в 18 часа с изложението на ретро автомобили.