Областните дирекции по безопасност на храните са започнали провеждането на консултации на място и връчване на предписания във фермите за производство на сурово краве мляко от втора и трета група в страната. С посещенията си инспекторите имат за цел да разяснят необходимите мерки, които трябва да се предприемат от страна на фермерите за преминаването на фермите в първа група.

Официалните ветеринарни лекари ще съставят протоколи и ще връчват предписания със срокове за отстраняване на констатираните несъответствия от Регламент 853/2004/ЕК относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход, с което напрактика започва процесът по описване на фермите, които са обречени да затворят завинаги.

"Колко точно са заплашени от затваряне не може да се каже, цифрата е относителна величина", коментира пред репортер на Фермер.БГ Кирил Кирков - директор на Дирекция "Животновъдство" в МЗХ.

Кирков изрази надежда, че повечето ще се модернизират по изискванията на ЕС, а и държавата им помага за това. "В края на 2011 г. приключва дерогационния период, в който фермите трябва да преминат в по-горна, тоест Първа категория за да могат да отговарят на изискванията за качествено мляко. Осигурени са условия фермите да се модерницират, това е мярка 121, има и график по райони, където се разяснява на земеделските производители как да преодолеят този процес. Хубаво е всички да го преодолеят", допълни шефът на животновъдната дирекция в министерството.

Той коментира още, че не смята, че животновъдния сектор е разединен. На въпрос може ли цяло село да си обедини животните и да се представлява като една ферма, Кирков каза, че никой не може да забрани на хората да се обединяват.

 

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!