От днес, 17 януари, официално започва изложението за земеделие, храни и градинарство „Зелена седмица“. Мегафорумът се провежда в Берлин, Германия. Събитието ще продължи до 27 януари 2019 г.
 
 
Нашите производители вече са готови да представят страната ни. Разходите за подготовката и участието на страната ни в изложението са за сметка на бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), с изключение на разходите, които са допустими по Държавна помощ SA. 47097 „Помощ за участие в изложения“.
 
През 2018 година на изложението в Берлин участваха 62 български фирми и 12 земеделски производители, членове на различни асоциации и съюзи с дългогодишни традиции в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. 
 
Освен място за срещи и обмяна на опит между производители, експерти и дилъри, „Зелената седмица“ в Берлин събира основните фигури в сектора.
 
През миналата година, когато страна-партньор на проявата беше България, над 70 министри на земеделието взеха участие в мероприятието. Тази година партниращата държава е Финландия.
 
Тазгодишната програма на форума също е доста динамична. Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис ще участва диалог относно потенциала за търговия в областта на земеделието на Западните Балкани.
 
Еврокомисарят по земеделие Фил Хоган ще участва в заседание на Комисията по земеделие в германския Бундестаг. Хоган ще вземе думата и на Глобалния форум за храни и земеделие, на конференция за иновациите и дигитализацията в селското стопанство, както и на конференция относно съюза между Африка и Европа в областта на земеделието.
 
По време на визитата си на „Зелената седмица“, Фил Хоган ще се срещне с федералния канцлер на Германия Ангела Меркел, министърът на земеделието на Австрия Дейвид Литълпрауд и министъра на земеделието на Япония Такамори Йошикава.
 
Дневният билет за изложението е на цена от 15 евро, като са предвидени различни намаления за студенти, групови и училищни посещения.