Форум, посветен на състоянието и проблемите на животновъдството, започна днес, 27 април, в Сливен.
 
 
В Международната научно-приложна конференция на тема „Животновъдство – традиции, биологично разнообразие и споделен опит“ се представят иновациите в сектора, перспективите и генетичните ресурси. Събитието е в рамките на Четиринадесетото издание на Националното изложение по животновъдство - Сливен 2018 г. На него свои продукти представят повече от 15 български ферми. 
 
Научната конференция откриха зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров, председателят на Селскостопанската академия (ССА) проф. Васил Николов, кметът на Сливен Стефан Радев и генералният секретар на Европейската асоциация по животновъдни науки  (EAAP) Андреа Росати.
 
 
За първи път традиционното изложение се провежда заедно с научна конференция. Тази година това се случва по време на българското председателство на Съвета на ЕС, каза зам.-министър Димитров, като подчерта, че основният приоритет в земеделието е модернизирането на животновъдния сектор.
 
На дневен ред в Европа сега стои въпросът за опростяване на Общата селскостопанска политика (ОСП) и нейното адекватно финансиране. „Разбира се, че животновъдството е неразделна част. Дебатите са стартирали и работим за успешното им приключване“, допълни Цветан Димитров.
 
Снимка: МЗХГ
 
По думите му, изключително важна е темата за нелоялните търговски практики. ЕК внесе законодателно предложение и вече се работи по неговото разглеждане. „Радостното е, че всички държави членки се обединиха околко необходимостта от общо европейско законодателство за нелоялните търговски практики“, отбеляза зам.-министърът.
 
Като значими цели той посочи внедряването на нови технологии, осъвременяването на генетичните ресурси, пълноценното използване на научния експертен потенциал в сектора и ифективното здравеопазване на животните. 
 
Андреа Росати припомни, че Бългрия отново е член на EAAP, след близо 30-годишно прекъсване. „Досега шест проекта са получили подкрепа от ЕС. Имаме и програми за млади учени“, отбеляза Росати.
 
Снимка: МЗХГ
 
В конференцията участват учени от 11 страни – България, Франция, Германия, Гърция, Македония, Чехия, Италия, Украйна, Молдова, Великобритания и Сърбия. Доклади представят 31 лектори в четири панела:
 
Панел 1, модератор д-р Евгения Ачкаканова - Съвременни технологии при отглеждането на  селскостопанските животни; Панел 2 - модератор проф. д-р Васил Николов - Съхранение, опазване и усъвършенстване на генетичните ресурси; Панел 3 - Модератор Проф. Д-р Мая Игнатова - Преработка, производство и маркетинг на животински продукти;  Панел 4 – модератор - mроф. д-р Георги Георгиев - Оценка и комуникация на риска при  здравеопазване, хуманно отношение към животните и хранене на животните. Ще бъдат представени 35 постера.
 
Животновъдното изложение се организира от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). 
 
На 28 април предстои изложението да бъде официално открито от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
 
На площ от над 100 дка ще бъдат разположени над 700 от най-добрите животни. Най-многобройни ще са екземплярите, представляващи овцевъдството и козевъдството - 400 от общо 39 породи. Говедовъдството ще бъде представено с над 120 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи. 20 биволи от породата „Българска мурра“ ще представят биволовъдството у нас.