Зам.-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов е подал оставка, потвърдиха за БТА от пресслужбата на Министерския съвет без да посочват причината за оттеглянето му.

 

От земеделското министерство са посочили, че Преслав Борисов си е подал оставката по семейни причини. В същото време Бойко Борисов, заяви пред агенция Фокус, че не е харесал работата на зам. Министърът и го е помолил да подаде оставка.

 

Оставката е била депозирана в четвъртък. Борисов е зам.-министър от август 2009 г. с ресор европейски фондове и поземлени отношения.

 

По същото време земеделският министър Мирослав Найденов опроверга публикации, че в случая ставало дума за конфликт на интереси и обясни, че оставката "цели оптимизиране на дейността".„Какво да правим? Да вземем някого, на когото родителите му са безработни? В края на краищата, когато тези хора са назначени, ние преценяме техните качества, заяви пред медиите Найденов.

 

"Аграрен зам.-министър подаде оставка заради донос", пише в заглавие днес в-к "Труд".

 

Според публикацията оставката е била подадена след като на зам.-министъра са били отправени обвинения за конфликт на интереси, свързани с обработването на земеделска земя от държавния поземлен фонд.

 

В писмен сигнал се твърдяло, че бащата и брата на зам.-министъра - едри бизнесмени в Добруджа, щели да се възползват от обявяването на търговете, за да купуват земя от държавния поземлен фонд на ниски цени.

 

Според други източници Борисов подготвил лобистки промени в закона за земята, с които се забранява строеж на ветрогенератори върху земи от първа до четвърта категория, така че цената на нивите в Добруджа да не поскъпва, за да бъде изкупена от фамилията му.