На стойност 22,2 млн. лв. възлизат сключените договори на български бенефициенти по европейската програма за подпомагане на лозарството и винарството през 2010 г., стана ясно по време на международното изложение "Винария" в Пловдив. Информацията съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозарство и винарство Красимир Коев, допълвайки, че 42 са сключените договори за преструктуриране и конверсия на лозата, за промоция в трети страни и за застраховки на реколтата. Договорите са подписани, но парите още не са усвоени.

Тревожното от изнесените цифри е, че средствата, които браншът у нас трябва да усвои до 2013 година, са в размер на 112,7 милиона евро, което е напълно невъзможно и ще се наложи да върнем и тези средства. Тази година тенденцията за усвояване на средствата е положителна, но това това не е гаранция, че проектите ще се увеличат като брой.

Тази година три изложения събират в едно бизнеса от сферата на храните, напитките и туризма в Международен панаир-Пловдив. За първи път се провеждат три делови форума – „Винария”, „Фудтех” и „Хорека”. Това е част от новата концепция на Международен панаир-Пловдив за промени, с които да се прави по-модерен бизнес, каза Иван Соколов, главен директор на панаира.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!