Птицевъдите от Великотърновска област са сериозно разтревожени за бъдещето си. "Въртим се в омагьосан кръг и не виждаме как ще оцелеем", каза Румяна Петрова, чието семейство угоява 25 хил. пилета в Присово. До преди години в селото е имало 20-30 души, които се занимавали с птицевъдство, сега са останали трима и те се чудят как ще се справят в тази криза.
 
Субсидии за отглеждането на пилетата няма и стопаните са потънали в кредити. 75 ст./кг вече струват фуражните смески, ако си ги правиш сам. А не са само те, за да се пресметне себестойността на угоените пилета. Излиза, че птицевъдите работят на ръба или на загуба.
 
Йордан Бузев, един от собствениците на фирмата "Пименс", която има люпилня, цехове за угояване и за производство на фуражи, кланица, също се оплаква от трудностите. Изкупната цена на угоените пилета от месеци се запазва на 3,20-3,30 лв./кг. "Поне 3,60 лв. трябва да вземаме, за да сме горе-долу добре. Сега какво излиза, че колкото повече работиш, повече затъваш", коментира Йордан Бузев.
 
Сериозен удар върху птицевъдството е и поскъпването на зърното. През зимата разходите се увеличават и заради отоплението. Другият проблем е забавеното с 30-40 дена плащане от дистрибуторите.
"Засега държим цените, защото хората обедняха и трудно биха купували по-скъпо пилешко", допълва Йордан Бузев. Няма и как да се спре производството, защото това означава 150 души да останат без работа.
 
Ресурсът по Временна държавна помощ за подпомагане на земеделските производители, направление „Свиневъдство” и „Птицевъдството” ще бъде разпределен с цел максималното усвояване на средствата. Одобреният финансов ресурс по схемата е в размер на 3 480 000 лв., съобщиха от пресслужбата на МЗХ. 
 
Наскоро УС на ДФ „Земеделие” взе решение да се подпомагат земеделски производители, осъществяващи дейност в първичното производство на селскостопански продукти в сектор животновъдство, които притежават животни за стоково производство.