Една от мерките за догодина, които от Министерството на земеделието планират специално за сектор животновъдство и то в края на януари, е подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“.

Вижте най-интересните мерки по ПРСР, които се отварят през 2020 г.

Какво е новото при нея, обясни Владислав Цветанов от Дирекция „Развитие на селските райони“.

„До момента имахме два приема по тази подмярка. Установихме обаче, че има една трудност, която до известна степен спира земеделските стопани. Това е доказването на доходи от земеделска дейност. В момента сме в процедура с Европейската комисия (ЕК) това изискване да отпадне“, коментира експертът.

Експерт: „На финала сме на настоящия програмен период и сме вече с по-ограничен ресурс, но пък искаме да подпомогнем целево животновъдството.“

Мотивите на ресорното министерство са подкрепени и с една друга ситуация, която се наблюдава през последните години в страната. Това са заразните болести по животните, които продължават да нанасят щети на личните стопанства. 

„Надяваме се, че с тази подмярка малките стопанства, първо, да кандидатстват при по-облекчени условия. Второ, чрез тези средства фермерите да подобрят своята биосигурност. Дали с тези средства ще купят специализирани съоръжения и оборудване за дезинфекция, или ще направят по-добра своята ограда, преценката ще бъде тяхна“, допълни Цветанов.

Той припомни, че подмярка 6.3 е за стопани, които отглеждат между 20 и 100 овце или кози-майки. Общият бюджет е 6 млн. евро, а финансовата помощ – 15 хил. евро. Това е грантова мярка, при която финансирането се получава на два етапа – 10 хил. евро при плащане и 5 хил. евро при изпълнение на бизнес плана между 2-ра и 4-та година.

„Работим в синхрон с Дирекция „Животновъдство“. Това, което те предлагат като повишаване на мерките за биосигурност в стопанствата, ние търсим възможност да го финансираме по ПРСР“, сподели експертът.

Експерт: „Със средствата по подмярка 6.3 могат да се закупуват и животни.“

Приемите догодина ще продължат с още една мярка за малките животновъдни стопанства, но в планинските райони. Става дума за подмярка 4.1.2. „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“. 

„И тук преговаряме с ЕК да отпадне изискването за доказване на доход от земеделска дейност. Ние осъзнаваме, че това е непосилен критерий за малките стопанства. Тя отново е насочена за животновъдството. Тоест няма да влизате в конкуренция с растениевъдите“, обясни Цветанов на фермерите, които взеха участие в годишната среща на НОКА. 

По подмярка 4.1.2 малките стопанства ще могат да се модернизират, като закупуват техника – доилни апарати, танкове за съхранение и т.н. 

„Тази мярка ще бъде отворена също през първата половина на другата година. Субсидията започва от 60%, като може да стигне до 70%. Максималният размер на един проект е 25 хил. евро, а 5 млн. евро сме определили като бюджет“, уточни експертът.