„Ако искаме да върнем хората на село и да спрем обезлюдяването на селата, трябва много бързо да се вземат мерки за животновъдите“. Това каза пред Фермер.БГ проф. Цонка Пеева, председател на Българската национална асоциация за развитие на биволовъдството (БНАРБ).  

Според проф. Пеева трябва да се направи работеща Наредба за директните продажби на продукти от животински произход – така както този вид продажби са уредени в останалите страни от Европейския съюз.

„За съжаление с нашата Наредба 26, която урежда директните продажби от фермата, нищо не се случва, коментира проф. Пеева. Наредбата е толкова тежка и с толкова големи изисквания към животновъдите, че голяма част от тях просто се отказват“.

Според проф. Пеева до тази ситуация се стига, защото в изработването на Наредбите участват предимно чиновници от институциите, които никога не са били във фермите. „В разработването им трябва да участват и самите фермери, за да подскажат кои са най-добрите и удобни начини за тях“, категорична е проф. Пеева.

[news]

Неуредиците обаче не се изчерпват само с административните изисквания в Наредба 26. „Ето сега, например, трябва да има повече яснота за приема на документи за помощта de minimis – кой има право да кандидатства; проблем все още е липсата на пасища; референтната година трябва да отпадне, защото тя е много дискриминираща за новите фермери, които направиха фермите си през последните години – след 2009 г.“, посочва проф. Пеева.

„Друг парадокс – изискванията по Наредба 2 – трябва да имаш 10 крави и 10 бивола – не бива да се слагат под общ знаменател говеда и биволи, защото това са коренно различни животни. Предложихме изискването за биволи да е 5 животни, но то не се прие. След като в МЗХ не приемат мнението и на развъдните организации, се питам как ли се разработват всички тези наредби“, обяснява председателката на БНАРБ.

От Асоциацията са спечелили проект по Техническа помощ, с която ще се финансира посещение на група от 12 български биволовъди – членове на Асоциацията, в Германия в края на месец септември или началото на октомври тази година.  

Нашите фермери ще видят добри практики по организация по производството и мобилната реализация на готови млечни и месни продукти. „Мобилната търговия в Германия е много добре организирана – хладилен камион с касов апарат, който обикаля селищата по график. Хората разчитат на този вид търговия и така нищо от произведеното мляко и продукти не остава непродадено“, посочи проф. Пеева. За съжалени България не може да се сравнява с развитието на биволовъдството в Германия, въпреки, че Германия тръгна много след нас да развива биволовъдство, посочи проф. Цонка Пеева.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!