Затвореният цикъл на производство е нож с две остриета, тъй като оборотът на парите е изключително бавен. Това каза Йордан Куртев, земеделски производител от село Златовръх, Пловдивско в интервю за Фермер.БГ. С него разговаряме по въпросите за селекцията, производството на мляко и пазарите.

 
 
- Как започна Вашата история в животновъдния сектор?
- Имаме млекопреработвателно предприятие, което се намира в Родопите. Благодарение на политиката на правителството, животновъдството беше унищожено напълно. Впоследствие решихме, за да не местим предприятието, да местим млякото. Започнахме с 20 животни, в момента имаме 750. От тях 100 глави са от породата Монбелиард, остналите 650 са Холщайн. 
 
- Какви са бъдещите Ви планове?
- Тенденцията ни е приоритетно развитие на говедата от пордата Холщайн, тъй като от гледна точка на количеството чисто производство, тази порода е по-благоприятна и по-продуктивна, що се касае до количество мляко. Монбелиардът е егоистична порода. Тя изхранва първо себе си, а каквото остане, го дава под формата на мляко или месо. Монбелиард гледаме вече пета година, като поголовието го запазваме, за да подобрим качествата на породата.
 
- Колко е голямо стопанството Ви и колко души работят в него?
- Стопанството ни е построено 1986 г. като един от последните модели на социализма. По израелска технология е – свободно боксово отглеждане с двор отвън. Като големина е 30 дка. Обработваме около 5 хиляди дка земя и 1000 дка пасища, които са единствено за задоволяване на потребностите на животновъдното стопанство. В работата са заети около 15 души, заедно с цялото семейство.
 
- Вие изцяло сте затворили цикъла на производство. Какво Ви дава това?
- Затвореният цикъл на производство е нож с две остриета, тъй като оборотът на парите е изключително бавен. От производството на храните през млякото до производството на млечните продукти, периодът на съзряване, период на търговия и в последствие получаване на девиденти от това нещо. Оборотът на парите е максимално два пъти за една година. Нашата стратегия в случая е да предлагаме продукти от висок клас, като никога не сме си позволявали да правим компромис с качеството. В едно като производство на първо място винаги трябва да бъде клиентът, а не парите. Имаше един период, в който имитиращите продукти бяха на мода, а цените опреелящи - вече не е така. Нашият принцип на работа е, че преработваме толкова мляко, колкото млечни продукти можем да продадем.
 
- Какви са продуктивните качества на Вашето стадо? 
- Продуктивността на стадото ни е около 7550 литра за 305 дни, като Монбелиардът е с малко по-ниска продуктивност от Холщайна. В генетиката на породата обаче смятам, че сме постигнали максимума. Тези животни са предназначени за пасищно отглеждане, докато при нас са буквално затворени като машини за мляко. 
 
- Как се прави качествена селекция според Вас?
- Качествена селекция се прави с много пари. Ние имаме двама ветеринарни лекари, от които приоритетно единия се занимава с осеменяването. Мениджмънтът на стадото е поверен изцяло на дъщеря ми и напоследък, тъй като процесът на репродукция е вече на доста прилично ниво, тенденцията е да купуваме по-малко на брой дози семенен материал от по-високия ценови клас. Не е важно да вземем 100 дози по 5 лв., а 20 дози по 50 лв.
 
- Къде реализирате продукцията си?
- Нашите основни клиенти са богатите хора и пенсионерите. Пенсионерите предпочитат да си дадат парите не за лекарства, а за храна, докато богатите хора знаят какво ядат. Пазарът ни основно е в Пловдив и областта, както и в Смолян и областта.