Част от язовирна стена се е скъсала тази нощ около 1:00 часа край село Нова Върбовка във великотърновската община Стражица, за щастие няма жертви.

Кризисен щаб заради унищожените ниви в Садово

Стената на язовир „Зеленчуков дол“ край Стражица не е издържала под напора и огромни количества вода са нахлули в съседните ниви. Това е предотвратило по-сериозни поражения в селата, но има унищожени посеви.

„Ситуацията с прелелия край Стражица язовир е овладяна, няма опасност за населението”, съобщи пред Нова ТВ областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова.

От тази сутрин екипи на Пожарната и аварийна безопасност изпускат контролирано водите на близкия язовир „Чешме дере“ край село Камен, който също е оценен като опасен.

Заради критичното повишение на водите в двата язовира е обявено бедствено положение в община Стражица.

Причината за инцидента е интензивният дъжд в понеделник, 10 юни, когато в района са паднали рекордни количества валежи - около 120 литра/кв. метър.

Областният управител, заедно със зам.-председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор ген. Кирил Войнов и представители на областната дирекция на Пожарната и аварийна безопасност, както и на местната власт, са в района и оглеждат щетите.