На пресконференция в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) зам.-министър Явор Гечев обяви, че Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. е готова на 95%. „Освен изпълнението на ПРСР 2007-2013 г. много важно е да говорим и за Програмата, която ще действа в следващия програмен период. Това, което заварихме, беше един анализ, в който липсваха данни като статистика за последната година. Наложи се цялостна промяна на анализа.

 

До края на седмицата ще пратим първия драфт по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. в Европейската комисия“, заяви зам.-министър Гечев. Той беше категоричен, че разработването на новата Програма е в много напреднал етап. „Бих казал на 95% сме готови. Не обявяваме данни поради няколко обстоятелства. Първо, има процедури, окито ние трябва да спазим – без да сме минали Комитет на наблюдение, не можем да обявяваме конкретика“, допълни Гечев. Той обясни, че вече са сформирани фокус групи от състава на Тематичната група за разработване на ПРСР 2014-2020, като целта е направеното до момента да бъде детайлно обсъдено и с браншовите организации, и с общините.

 

„Имаме насрочена среща през декември, на която трябва да дискутираме програмата с членовете на Тематичната група, а чак след това можем да пускаме конкретни данни. Но, мога да ви уверя, че всички закъснения по новата ПРСР на практика са наваксани“, заяви категорично Гечев. И допълни, че въпреки трудностите той е убеден, че Програмата е много добра. Зам.-министърът увери, че това ще си проличи при официалното й представяне.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!